Datum postavljanja: 31.03.2017

Atletsko stopalo

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Šta je Atletsko stopalo?

Atletsko stopalo (tinea pedis) je zarazna gljivična infekcija. Vrlo je česta i rasprostranjena infekcija kože stopala sa kojom se u životu susretne i do 70% populacije. Obolele osobe su najčešće adolescenti i mladi muškarci, sportisti ali se može javiti i kod žena kao i kod dece mlađe od 12 godina.

Šta je uzrok nastanka Atetskog stopala?

Uzročnik infekcije je gljivica iz grupe dermatofita, parazit koji preživljava na koži, naročito na delovima mrtve kože koje telo stalno odbacuje. Esencijalno se hrani proteinima i šećerima koji se nalaze na koži. Raste i razmnožava se u površnim slojevima humane kože i nokatnih ploča. Za rast ove gljivice naročito su pogodni toplo, vlažno i mračno okruženje, pa je koža stopala u zatvorenoj obući idealno mesto za razmnožavanje gljivice i nastanak infekcije.
Infekcija se najčešće javlja na tabanima, stopalima i koži između prstiju. Ove gljivice imaju naročitu sklonost da napadaju spoj između četvrtog i petog prsta na nozi i to je mesto odakle infekcija obično počinje. Cirkulacija je slabija u ovom delu noge, manje je kiseonika i nutritivnih materija koje dolaze krvlju što pogoduje njihovom razmnožavanju.

Simptomi atletskog stopala

Atletsko stopalo ima raznovrsne manifestacije. Uobičajeni simptomi obuhvataju različite stepene svraba, peckanja i pečenja. Javlja se i perutanje, crvenilo kože a često mogu da se razviju i mali plikovi koji u nekim slučajevima krvare.
Mnogi pacijenti sa atletskim stopalom nemaju simptome uopšte, čak i ne znaju da imaju infekciju. Simptomi mogu biti jedva primetni – malo suvlja i crvenija koža od uobičajene i male ljuspice peruti koje se mogu videti sa strane i na krajevima stopala.
Ukoliko je infekcija zahvatila nokte dolazi do promena boje nokta u žutu ili smeđu, zadebljanje nokta, razlistavaju se po slojevima, gube sjaj, a ponekad i delimično otpadaju. Često su neugodnog mirisa.

Postavljanje dijagnoze atletskog stopala

Dermatolog obavlja temeljan pregled kože i nokatnih ploča i kod sumnje na atletsko stopalo uzima se strugotina obolele kože i/ili nokta za mikroskopski pregled i za mikrobiološki pregled gljivice. Na taj način se utvrđuje da li je i koja vrsta gljivice u pitanju.
Savet je da se ispitaju svi delovi tela ako postoji infekcija na stopalima. Lečenje tabana i zanemarivanje istovremene gljivične infekcije noktiju ili bilo kog dela tela može da dovede do recidiva atletskog stopala.

Lečenje atletskog stopala

Ovo oboljenje je veoma teško lečiti obzirom na veoma nepovoljnu, vlažnu sredinu u kojoj se stopala nalaze. Gljivične infekcije su veoma uporne i zahtevaju dugotrajno lečenje i veliku upornost posebno što se infekcije često ponovo javljaju kod osoba koje su im sklone.
Lečenje gljivičnih oboljenja se sprovodi antimikoticima uz preporuku lekara ili farmaceuta. Lečenje traje četiri nedelje i najmanje još jednu nedelju posle nestanka svih simptoma na koži. Teži slučajevi mogu zahtevati primenu oralnih antimikotika ali isključivo uz savet lekara jer je potrebno isključiti eventualno postojanje bolesti jetre.
Kortikosteroidne kreme mogu čak i pogoršati gljivične infekcije iako nekada to tako ne izgleda jer uklanjaju simptome kao što je crvenilo. Zapravo oni deluju kao đubrivo za gljivice i njihova primena se ne preporučuje za lečenje atletskog stopala.
Važno je da se tretiraju sve gljivice istovremeno, pa nekada lečenje zahteva intenzivan tretman koji znatno duže traje.

Prevencija – kako je moguće sprečiti nastanak atletskog stopala

Pojava atletskog stopala se relativno jednostavno i uspešno može izbeći primenom sledećih mera i postupaka:

  1. Svakodnevno pranje stopala
  2. Sušenje stopala posle kupanja, naročito pregiba između prstiju stopala
  3. Izbegavanje tesne obuće i tesnih čarapa, naročito leti.
  4. Nositi otvorenu obuću u toku toplih letnjih meseci
  5. Upotrebljavati pamučne čarape koje imaju sposobnost upijanja znoja
  6. Presvlačiti čarape jednom dnevno ili češće ukoliko postanu vlažne
  7. Izbegavati korišćenje tuđih čarapa, obuće ili peškira
  8. Izbegavati hodanje bosom nogom na javnim mestima kao što su teretane i fiskulturne sale
  9. Posipati antigljivični prašak na stopala i u obuću
  10. Povremeno na stopala nanositi puder