Datum postavljanja: 22.09.2016

Beta karoten - zdravo sunčanje

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Saveti za zdravo i bezbedno sunčanje, pored preporuke za primenu sredstava sa određenim SPF zaštitnim faktorom, podrazumevaju i unos povećane količine beta karotena.

Beta-karoteni su pigmenti, nalaze se u različitom voću i povrću, daju mu žuto-narandžastu boju. To su provitamini vitamina A, što znači da se u organizmu prevode u vitamin A koji je neophodan za dobar vid i zdravlje očiju, za jak imunitet, za zdravu kožu i sluzokožu. To su snažni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja. Stimulišu stvaranje melanina i time neutrališu delovanje štetnih slobodnih radikala i smanjuju negativan učinak sunčevih zraka. Koriste se za smanjenje osetljivosti na sunce, kao priprema za letnji period ili za intenzivno izlaganje suncu.

Bogati izvori beta karotena su žuto i narandžasto voće i povrće i tamno zeleno lisnato povrće ( šargarepa, dinja, lubenica, kruška, paradajz, brokuli, blitva, začinska paprika, spanać ). Uobičajeno, hranom čovek unese u proseku manje od 2 mg dnevno.
Osobama koje su svetlog, osetljivog tena, koje su veći deo dana izložene suncu, kao i onima koji koriste veštačke izvore UV zračenja, pored primene krema sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, preporučuje se primena dijeteskih suplemenata koji se koriste za pripremu kože na sunce i za zdravije sunčanje. Ovi proizvodi pored beta karotena najčešće sadrže cink, vitamin E i vitamin C.
Treba upozoriti da pri povećanom konzumiranju beta karotena može doći do žuto-narandžaste prebojenosti kože, ali se vrlo brzo po smanjenju unosa karotena obojenost gubi. Takođe, potreban je oprez kod pacijenata sa hroničnim oboljenjima bubrega, kod pacijenata sa dijabetesom, kao i kod pušača.

U Lilly apotekama imamo veliki izbor preparata koji sunčanje čine zdravim i bezbednim, a naši farmaceuti će Vam dati pravi savet i pomoći u odabiru odgovarajućeg proizvoda za Vas.