Datum postavljanja: 27.06.2022

Bezbrižno letovanje

Senka Milinković, magistar farmacije
Piše Senka Milinković, magistar farmacije
Apoteka 162, Karadjordjeva 15, Šid

Zemlja je neprestano izložena Sunčevoj svetlosti koja je neophodna za život. Svetlost koju emituje Sunce sastoji se infracrvenog ( IR ) , ultraljubičastog ( UV ) i vidljivog dela spektra.

Za vreme letnjih meseci zračenje je najjače, i to u periodu od 10 do 17 sati. Zaštita od sunca je obavezna za sve uzraste i sva odredišta. U zavisnosti od tipa kože zaštitni faktor nanosi se sat vremena pre izlaganja suncu. Pri tome treba paziti da se ne zaborave namazati ruke, kolena, vrat, uši, nos i usta. Potrebno je nositi sunčane naočare i šešir.

Šta je SPF?

SPF je mera koja označava koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opekotina. Da bi preparati za sunčanje imali preventivne karakteristike u razvoju raka kože moraju štiti i od UVA i od UVB zračenja.

Da bi smo izabrali odgovarajući preparat  baš za naš tip kože, neophodno je da znamo kojem fototipu pripadamo. Prema osetljivosti kože na delovanje sunčevih zraka razlikujemo  6 fototipova.

Fototip kože i obilježja

Fototip 1 i 2 – odnosi se na osobe koje imaju izrazito svetlu kožu, koja je sklona crvenilu i pegama. Ovaj tip teško potamni na suncu, ali izuzetno  brzo pocrveni. To su uglavnom osobe sa plavom ili smeđom kosom , sa plavim ili sivim očima. Oba tipa zahtevaju visoki zaštitni faktor, SPF 50.

Fototip 3 i 4 –  u ovu grupu spadaju osobe koje imaju tamniji ten, smeđu kosu i smeđe ili sive oči. Koža jako brzo tamni na sucnu, i izrazito retko pocrveni. Potrebno je koristiti proizvode sa srednjim zaštitnim faktorom, SPF 30

Fototip 5 i 6 – označava osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Potrebna je zaštita sa niskim zaštitnim faktorom- SPF 10 -15

Opekotine od Sunca

Opekotine od sunca su bolno crvenilo, ponekad plikovi uzrokovani izlaganjem sunčevim UV zracima. Leče se pomoću hladnih obloga i NSAIL. Simptomi se javljaju unutar 1-24 h  nakon izlaganja suncu. Ako je zahvaćen veliki deo tela, mogu se razviti opšti simptomi ( temperatura, slabost ).

Za negu kože nakon sunčanja preporučuju se preparati  sa Aloe Verom. Većina preparata za negu kože nakon sunčanja su emulzije ili gelovi koji deluju hidratantno, imaju protivupalno i antioksidativno delovanje. Ovi praparati se mogu držati u frižideru kako bi dodatno rashladili kožu.

Alergije od Sunca

Alergije su najčešće bolesti prilikom putovanja. Kozmetički proizvodi u kombinaciji sa sunčevim zracima i peskom često izazivaju alergije i iritacije na koži. Lokalni antihistaminici preporučuju se samo kod uboda ili ugriza insekata, a za sve ostale osipe bolje je kožu tretirati neutralnom kremom koja ima efekat hladjenja.  Tablete šumećeg kalcija i termalne vode mogu izuzetno pomoći kod smirivanja crvenila i svrbeža. Za decu preporučujemo gelove sa kamilicom, arnikom i Burovim kompleksom.

Zaštita od uboda insekata

U zavisnosti od smeštaja preporučuje se na putovanje poneti aparatić s tabletama ili tekućinom protiv komaraca i drugih insekata. Dobro je imati i preparate u obliku sprejeva ili krema koji se mogu nanositi na kožu. Takodje, dostupne su i narukvice koje su idealne za decu.

Trovanje hranom i primena probiotika

Brojne studije pokazale su da probiotici pomažu kod infektivnih dijareja izazvanih trovanjem hranom, a već nam je poznato da je primena probiotika mudra odluka i kod putničkih dijareja. Preporuka je probiotike uzimati najmanje dve nedelje pre putovanja, za vreme putovanja i dve nedelje nakon putovanja. Na ovaj način doprinosimo ravnoteži mikrobiote i imunom sisitemu kao i ukupnom zdravlju organizma. Ukoliko dođe do dijareje, uz probiotike je obavezno uključiti i preparate za nadoknadu elektrolit.

U svim Lilly apotekama širom Srbije čekaju Vas profesionalni i ljubazni farmaceuti, koji će Vam dati stručan savet pri odabiru SPF faktora, o alergijama, ubodima insekata, kako za Vas tako i za Vaše najmlađe. Uz naše farmaceute Vaše letovanje postaje bezbrižno, a mi Vas čekamo da nam preneste utiske kako ste se proveli. "