Bol u grlu

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Neprijatnost koja se javlja kao bol, peckanje ili svrab u grlu veoma je česta u hladnim danima, i najčešće je posledica suvoće vazduha, alergije ili obične prehlade. Suv vazduh je veoma čest u klimatizovanim prostorijama. Ukoliko je bol u grlu praćen i drugim simptomima, povišenom temperaturom, nemogućnošću gutanja, oticanjem krajnika, prisustvom belih fleka, neophodno je posetiti lekara koji će utvrditi dali je neophodno uraditi bris grla i na osnovu toga preporučiti antibiotik. Ovo nikako ne treba raditi na svoju ruku jer antibiotici, ukoliko su pogrešno upotrebljeni podležu rezistenciji i postaju manje efikasni. Takođe, alergije na antibiotike su veoma česte pa je ovo još jedan razlog zašto treba posetiti lekara.

Za tretman bola u grlu, ukoliko nije praćen dodatnim simptomima, možete se obratiti svom farmaceutu koji će vam preporučiti neke od pastila za ovu namenu. Postoji više preparata koji se koriste i biraju na osnovu toga da li je bol slabijeg ili jačeg intenziteta, da li je praćen promuklošću ili kašljem. Bol može biti i nadražajne prirode ukoliko je zastupljen produktivni ili neproduktivni kašalj. Tada će vam farmaceut preporučiti i neki od sirupa/pastila za iskašljavanje tj. smirenje nadražene sluznice grla.

Dodatno je neophodno pojačati imunitet, kako bi se organizam i sam borio protiv prehlade. Treba uzimati često tople čajeve, vitamine i minerale, kao i preparate na bazi meda i propolisa. Ujedno izbegavajte gazirana pića i što manje govorite. Ispiranje grla čajem od žalfije može biti veoma korisno za zaceljivanje sluznice. Za ovu namenu postoji i dosta rastvora na tržištu. Ovi rastvori deluju kao antiseptici, a ujedno čiste grlo i osvežavaju dah.