Bolovi u leđima

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Iznenadni bol u leđima najčešće se javlja prilikom podizanja tereta i akutno traje čak 7 do 10 dana. Ovaj bol se može ponoviti kod osoba koje su sklone uklještenju pršljenova ako ne promene pristup svakodnevnim aktivnostima.

Poreklo bola ne mora da potiče od same kičme, može biti uzrokovan i preteranim istezanjem mišića, a slični bolovi mogu se reflektovati i iz bubrega ili donjeg dela stomaka, naročito kod trudnica, gde beba dodatno može pritisnuti ove strukture. Sve češća dijagnoza je i discus hernia, gde dolazi do pomeranja diska iz međupršljenskog prostora pri čemu dolazi do uklještenja nerva, što proizvodi jak bol koji se prenosi i na jednu ili obe noge i ograničava pokrete. Dolazi do trnjenja u nogama, slabije ostljivosti stopala, a mogu se javiti i poremećaji mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca.

Sam diskus predstavlja želatinoznu pločicu koja ima ulogu amortizera, ona štiti pršljenove od sitnih povreda kojima su svakodnevno izloženi. Zato i malo izmeštanje ovih diskova dovodi do jakog, pulsirajućeg i dugotrajnog bola koji onemogućav pacijenta da obavlja normalne dnevne aktivnosti. Ovde se često sprovodi fizikalna terapija.

Obzirom da je sve češce radna populacija izložena različitim bolovima u leđima, farmaceutska industrija se pobrinula da se na tržištu nađe veliki broj preparata namenjenih ovoj vrsti bola. Najpre je neophodno posetiti lekara i isključiti mogućnost neke druge dijagnoze. Lekar ili farmaceut će onda preporučiti neki lokalni ili oralni preparat koji može olakšati simptome. Masti na biljnoj bazi, pre svega konjski balzami su jako popularni, ali nekad nije dovoljno reagovati samo na lokalnom nivou. Često se koriste analgetici, a sa njima u kombinaciji i razni preparati koji jačaju hrskavicu i kosti, uglavnom na bazi glukozamina, hondroitina, MSM kompleksa, hjaluronske kiseline. Farmaceuti u našim apotekama će vam detaljno objasniti koji preparat i na koji način treba da primenite.