Borba protiv celulita

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Celulit – popularni sindrom pomorandžine kore, pogađa uglavnom žensku populaciju, koliko fizički, toliko i psihički. Sve žene žele da u letnjim mesecima mogu bez imalo stida da obuku svoje bikinije.

Ipak, dijeta sa nedovoljno hranljivih sastojaka neophodnih organizmu, nedostatak fizičke aktivnosti, dehidratacija ili usporen metabolizam mogu biti uzrok pojave celulita. Neke žene se opredeljuju za agresivnije tretmane kao što su liposukcija, mezoterapija, laserske metode ili različiti SPA tretmani. Mnoge od ovih metoda, osim što su invazivne, zahtevaju i više sredstava, pa se najveći broj žena odlučuje za nanošenje anticelulit krema uz eventualnu masažu i povećanje fizičke aktivnosti.

Preparati sadrže aktivne sastojke (kofein, aminofilin) koji prodiru u kožu, poboljšavaju lokalni metabolizam potkožnog tkiva i razgrađuju masti koje su akumulirane. Ukoliko se nalaze u visokim koncentracijama, ovi sastojci mogu izazvati alergijske reakcije pa treba biti oprezan u primeni. Koriste se i biljni preparati, na bazi bršljana, ruzmarina, breze, divljeg kestena i drugih etarskih ulja koja pospešuju mikrocirkulaciju i omogućavaju zadržavanje vode u površinskim slojevima. Postoje još i prepati na bazi algi i gline.

Svi ovi preparati se moraju uporno nanositi na kožu. Prve efekte ne treba očekivati odmah, već posle 6 do 8 nedelja. Važno je znati da se pri upotrebi ovih preparata može javiti iritacija na koži, kao i pojava akni. Ovde treba konsultovati dermatologa, iako postoji mogućnost da upravo ovako odreagujete na preparat, i da on upravo na ovaj način ukloni toksine i višak masnoća iz Vaše kože.

Preparati koji pripadaju medicinskoj kozmetici su svakako prečišćeniji i mogu se koristiti i kod osoba sa osetljivom, netolerantnom ili kožom sklonom alergijama. Za savet možete pitati Vašeg farmaceuta. Uz ove preparate preporučuje se i određeni način života, koji podrazumeva unošenje velikih količina tečnosti, redovnu fizičku aktivnost, izbegavanje zasićenih masti i velikih količina ugljenih hidrata.