Celulit - Budimo spremne za leto

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Celulit predstavlja vidljivu promenu na koži koja se javlja najčešće kod žena nakon puberteta, mada brza hrana i savremeni način života sve više uzrokuju i ranije pojavu celulita. Kod muškaraca je celulit veoma retka pojava (zbog drugačijeg rasporeda masti, mišića i vezivnog tkiva u odnosu na žene) i vezuje se za nedostatak androgenih hormona i neka oboljenja. Celulit se javlja u predelu kukova,butina i stomaka, a nastaje neravnomernim nagomilavanjem masti između dubljih slojeva kože i vezivnog tkiva, što daje izgled nepopularne “pomorandžine kore”. Uzroci mogu biti promene metabolizma, genetski faktori, struktura vezivnog tkiva, način života, hormonski i drugi poremećaji. Najčešće do pojave celulita dolazi kombinovanjem više uzroka.


Celulit predstavlja kako medicinski, tako i estetski problem kod žena koje bi želele glatku i zategnutu kožu. Postoji više vrsta različitih tretmana, od zdrave ishrane, preko masaža do topikalnih preparata koji mogu pomoći u otklanjanju ovih naslaga. U anticelulit kreme se dodaju mnoge hemijski aktivne komponente kao što su metilksantini (npr. kofein) koji podstiču drenažu i resorpciju problematičnih masnih depoa. Neki preparati podstiču obnavljanje vezivnog tkiva, tj. kolagena i elastina koji održavaju elastičnost kože i čine je gipkom. Mnogi preparati su isključivo na prirodnoj osnovi, na bazi algi ili bršljana i već decenijama se koriste u ove svrhe. Preporučuju se trudnicama za negu kože, jer one ne smeju da koriste hemijski aktivne supstance (kao što je retinol). Uz ove preparate se uglavnom savetuje i masaža koja podstiče cirkulaciju,a mnoge od njih prate i posebni masažeri sa savetima kako podstaći resorpciju. Dijetetski suplementi koji se preporučuju za mršavljenje a pomažu i gubitak celulita sadrže ekstrakte ginka, ulje noćurka, bioflavonoide, riblje ulje, soja lecitin. Ovi preparati utiču na metabolizam masti ali mogu uticati i na hormonski status pa se uvek treba konsultovati sa lekarem ili farmaceutom.


Lilly apoteke imaju veoma širok asortiman preparata za otklanjanje celulita, medicinskih i nemedicinskih, a ljubazni farmaceuti će vam pomoći da odaberete pravi preparat.