Datum postavljanja: 06.07.2020

Cink kao čuvar zdravlja

Ana Koprivica, magistar farmacije
Piše Ana Koprivica, magistar farmacije
Apoteka Lilly 182, Železnička ulica - Tc Lazarevac, Lazarevac

Cink je esencijalni mineral koji se u našem organizmu nalazi u tragovima. Neophodno je da  ga unosimo ishranom ili uzimanjem dijetetskih suplemenata jer se ne stvara u organizmu. To je vrlo važno jer cink ima veliku ulogu u značajnim fiziološkim procesima.

U ishrani, cinka najviše ima u  belom i crvenom mesu, morskim plodovima ( ostrige), jajima, integralnim žitaricama i mahunarkama kao što su pasulj i grašak, seme bundeve i pivski kvasac. Cink se bolje resorbuje  iz hrane životinjskog porekla. Vitamin A pospešuje resorpciju cinka.

Preporučena dnevna doza cinka je 8mg za žene i 11mg za muškarce, trudnice i dojilje. Odojčad i deca do 3. godine bi trebalo u proseku 3mg dnevno cinka da unesu.

Organizam usvoji samo deo cinka koji se unese i predoziranje cinkom je retko jer su potrebne velike količine da se unesu da bi došlo do problema sa organima za varenje i nervnim sistemom, preko 150mg i više.

Deficit cinka se teško može potvrditi, ali simptomi koji ga najčešće prate jesu umor, iscrpljenost, dugotrajna dijareja, noćno slepilo, česte prehlade, poremećaj ukusa i otežano zarastanje rana.

Cink  se nalazi u sastavu preko 100 enzima koji učestvuju u metabolizmu, a posebno se ističe što je odgovoran za sintezu proteina i funkcionisanje gena .

Cink na dva načina utiče na imunitet: reguliše imuni odgovor i napada inficirane ili kancerogene ćelije. Cink je jak antioksidans, štiti nas od slobodnih radikala koji loše utiču na naše ćelije. Ima i detoksikacioni efekat tako što smanjuje prelazak teških metala iz creva u krv.

Zajedno sa vitaminom C učestvuje u sintezi kolagena i tako obezbeđuje integritet kože i potreban nam je ukoliko dođe do povreda, opekotina, hirurških zahvata. Dovoljna kolicina cinka u organizmu utice na zdrav izgled kože, kose i noktiju.

Dokazano je da unos cinka poboljšava efekat lekova koji se koriste u lečenju depresije kao i u ostalim oboljenjima nervnog sistema. Modulator je nervnog sistema i ima umirujuće dejstvo.

Čuvena tri  minerala, kalcijum, magnezijum i cink, sinergistički deluju na regeneraciju kostiju. Odgovoran je i za rast i razvoj kod dece, između ostalog zato što utiče na hormon rasta.

Kod dijabetičara smanjuje rezistenciju na insulin i pomaže regulisanje nivoa holesterola.

''Čuvar''  je i reproduktivnih organa, jača i jajne ćelije i spermatozoide pa se koristi u tretmanu impotencije i steriliteta. Utiče na stvaranje testosterona koji je važan kako za muškarce, tako i za žene. Ulazi često i u sastav preparata za hiperplaziju prostate.

Efikasan je u borbi protiv dijareje, smanjuje njeno trajanje, ali se na taj način i zalihe cinka brzo troše pa je potreban dodatan unos, najbolje još desetak dana nakon povlačenja simptoma.

Cink treba uzimati posebno u proleće i u toku zime, kada je izloženost infekcijma veća, kao i u vreme većih napora i dodatnog stresa.

Vrlo je važno napomenuti da cink stvara interakcije sa antibioticima kao što su oni iz grupe hinolona i tetraciklina, i potrebno je napraviti razmak od dva sata između njihovog uzimanja. Ovo važi i za penicilamine i tiazidne diuretike i amilorid. Može smanjiti resorpciju lekova koji se koriste za lečenje smanjene funkcije štitne žlezde pa ga treba uzimati sa razmakom.

Otkrivamo zašto nam je cink veoma važan u očuvanju našeg zdravlja, samim tim u apotekama se može naći u raznim oblicima.Tu su preparati za spoljašnju primenu, kao što su šamponi protiv peruti, kreme za lice u tretmanu akni, kao i kreme za osip i ojed, paste za tretman herpesa na usnama. Za unutrašnju primenu koristi se u obliku tableta, kapsula, sirupa i praškova za direkt oralnu primenu. Može se naći sam ili u kombinaciji sa vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom, selenom, beta glukanima i slično.

Za sve dodatne informacije i savete, uvek se možete obratiti farmaceutima, koji se svakodnevno brinu za vaše zdravlje u Lilly Apotekama.