Cistitis - Prevencija

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Cistitis je oboljenje bešike povezano najčešće sa bakterijskim infekcijama mokraćnih puteva. Infekcija bešike nastaje tako što u nju dospevaju bakterije, virusi ili gljivice. Simptomi na koje se pacijenti žale su učestalo mokrenje, bol u donjem delu stomaka, peckanje pri mokrenju, ili pojava krvi u urinu.

Ovi simptomi nisu potpuno specifični, tj. mogu se javiti i kod drugih oboljenja mokraćnih puteva (raznih opstrukcija, problema sa prostatom, kamenom i peskom) pa je jako važno posetiti lekara i uraditi sve predložene dijagnostičke procedure. Veoma je važno dati na pregled urin (uraditi urinokulturu sa antibiogramom) koja će jasno pokazati prisustvo bakterija i njihovu ostljivost na različite antibiotike.

Uz terapiju koju će na osnovu svih rezultata propisati lekar, savetuje se uzimanje vecih količina tečnosti. U ponudi je veliki broj čajeva (uvin, čaj od lista peršuna, brusnice, kao i kombinacije više komponenata). Kod izbora čajeva trudnice moraju voditi računa jer ne bi trebalo da piju uvin čaj. Postoji i veliki broj dijetetskih suplemenata,takođe na bazi ovih biljnih vrsta, koji se preporučuju kao prateća terapija u dužem vremenskom periodu, dva do tri meseca.

Treba napomenuti da cistitis može biti uzrokovan i povezan sa polnim bolestima, seksualnim ponašanjem i higijenom, pa je prevencija polnih bolesti i korišćenje kontracepcije ovde od velikog značaja.