Datum postavljanja: 24.10.2016
Crevna kandidijaza je infekcija koju uzrokuju gljivice iz roda Candida, najčešće Candida albicans. Do infekcije dolazi kada je iz određenih razloga poremećena ravnoteža između gljivice i bakterijske flore koja reguliše njeno razmnožavanje. Npr. pad imuniteta, stres, prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, upotreba kontraceptivnih tableta, trudnoća, smanjeno lučenje želudačne kiseline, ishrana bogata kvascem, alkoholom, belim brašnom i šećerom. Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije jer krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini dobrom podlogom za razvoj mikroorganizama.
Crevna kandidijaza je danas sve veći problem u razvijenom svetu i kod nas, pre svega zbog veće upotrebe visoko prerađene hrane, kao i namirnica kojima je dodat šećer.
Simptomi crevne kandidijaze su vrlo neprijatni i najčešće pacijenti imaju problem sa varenjem, gasovima, nadimanjem, mučninom i dijarejom. Osećaju umor, glavobolje ili druge bolove i pojačanu želju za slatkim namirnicama.
Lečenje kandide uvek počinje sprovođenjem odgovarajućih dijeta, bez obzira da li je potrebna i primena lekova, tzv. antimikotika. Poboljšanje uvođenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja, ali je neophodno nastaviti sa dijetom makar 3 meseca, a hranu koja je za to vreme izbegavana, postepeno uvoditi u jelovnik.
Terapija i dijeta se svode u nekoliko faza koje uključuju: fazu eliminacije šećera i ostalih štetnih namirnica iz ishrane, fazu čišćenja organizma, zatim fazu rekolonizacije kada se preporučuje primena probiotskih preparata koji sadrže Lactobacillus Acidophilus i na kraju faza ponovnog uvođenja određenih namirnica u ishranu. Svake nedelje se uvodi po jedna zabranjena namirnica i prati kakav će efekat na zdravlje imati. Ukoliko se ponovo naruši ravnoteža i pojave simptomi, izbacuje se ta namirnica iz jelovnika.
Namirnice koje su zabranjene u ishrani su svakako šećer, skrob, voće, proizvodi koji sadrže kvasac, pečurke, mesne prerađevine, pivo, alkohol, kafa i slatki napici.
Preporučuje se primena žitarica od celog zrna, hleb bez kvasca i belog brašna, povrće, meso, riba, supe i čorbe sa povrćem, biljna ulja, orašasti plodovi; od voća mogu da se koriste limun, narandža i grejp
Uz ovakav režim ishrane, treba uzimati i lekove ukoliko ih je lekar propisao, kao i odgovarajuće preparate koji ublažavaju simptome i ubrzavaju lečenje. To su odgovarajući probiotici, vitamin A i C, Omega 3 masne kiseline, Cink i Magnezijum
Farmaceuti u Lilly Drogerie Apotekama vam mogu dati savete za određene higijensko dijetetske režime, kao i odgovarajuće preporuke za preparate koji ublažavaju tegobe izazvane Candidom.
Podeli sa prijateljima