Datum postavljanja: 24.10.2016

Crevna kandidijaza

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Crevna kandidijaza je infekcija koju uzrokuju gljivice iz roda Candida, najčešće Candida albicans. Do infekcije dolazi kada je iz određenih razloga poremećena ravnoteža između gljivice i bakterijske flore koja reguliše njeno razmnožavanje. Npr. pad imuniteta, stres, prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, upotreba kontraceptivnih tableta, trudnoća, smanjeno lučenje želudačne kiseline, ishrana bogata kvascem, alkoholom, belim brašnom i šećerom. Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije jer krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini dobrom podlogom za razvoj mikroorganizama.
Crevna kandidijaza je danas sve veći problem u razvijenom svetu i kod nas, pre svega zbog veće upotrebe visoko prerađene hrane, kao i namirnica kojima je dodat šećer.
Simptomi crevne kandidijaze su vrlo neprijatni i najčešće pacijenti imaju problem sa varenjem, gasovima, nadimanjem, mučninom i dijarejom. Osećaju umor, glavobolje ili druge bolove i pojačanu želju za slatkim namirnicama.
Lečenje kandide uvek počinje sprovođenjem odgovarajućih dijeta, bez obzira da li je potrebna i primena lekova, tzv. antimikotika. Poboljšanje uvođenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja, ali je neophodno nastaviti sa dijetom makar 3 meseca, a hranu koja je za to vreme izbegavana, postepeno uvoditi u jelovnik.
Terapija i dijeta se svode u nekoliko faza koje uključuju: fazu eliminacije šećera i ostalih štetnih namirnica iz ishrane, fazu čišćenja organizma, zatim fazu rekolonizacije kada se preporučuje primena probiotskih preparata koji sadrže Lactobacillus Acidophilus i na kraju faza ponovnog uvođenja određenih namirnica u ishranu. Svake nedelje se uvodi po jedna zabranjena namirnica i prati kakav će efekat na zdravlje imati. Ukoliko se ponovo naruši ravnoteža i pojave simptomi, izbacuje se ta namirnica iz jelovnika.
Namirnice koje su zabranjene u ishrani su svakako šećer, skrob, voće, proizvodi koji sadrže kvasac, pečurke, mesne prerađevine, pivo, alkohol, kafa i slatki napici.
Preporučuje se primena žitarica od celog zrna, hleb bez kvasca i belog brašna, povrće, meso, riba, supe i čorbe sa povrćem, biljna ulja, orašasti plodovi; od voća mogu da se koriste limun, narandža i grejp
Uz ovakav režim ishrane, treba uzimati i lekove ukoliko ih je lekar propisao, kao i odgovarajuće preparate koji ublažavaju simptome i ubrzavaju lečenje. To su odgovarajući probiotici, vitamin A i C, Omega 3 masne kiseline, Cink i Magnezijum
Farmaceuti u Lilly Drogerie Apotekama vam mogu dati savete za određene higijensko dijetetske režime, kao i odgovarajuće preporuke za preparate koji ublažavaju tegobe izazvane Candidom.