Crevne infekcije

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Letnji meseci su period u kome su učestale crevne infekcije koje prouzrokuju mučninu, povraćanje i najčešće dijareju. Dijareja nastaje ukiliko dođe do pražnjenja creva 3 ili više puta u toku dana. Sa gubitkom tečnosti dolazi i do gubitka elektrolita, što može biti opasno, pre svega zbog gubitka kalijuma, koji je važan za rad srca i mnoge metaboličke procese.  Dijareju treba zaustaviti, ali je još važnije nadoknaditi elektrolite. Ovo stanje mogu uzrokovati virusi ili bakterije, koje je malo teže lečiti. Zato se treba obratiti lekaru ukoliko dijareja traje duže od tri dana i ukoliko su stolice učestale.

Prva linija odbrane kod problema sa digestivnim sistemom su probiotici. Probiotici predstavljaju posebno izolovane sojeve nepatogenih bakterija koje se u našem organizmu bore sa patogenim mikroorganizmima. Najčešće vrste su Lactobacilus i bifidobakterije. U dijetetske suplemente se često dodaje i Saharomyces bulardi. Probiotske vrste su prirodno prisutne u mlečnim prerađevinama, pre svega jogurtu. U našim apotekama možete naći veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže probitike. Oni mogu biti napravljeni za odrasle, u obliku kapsula, ili za decu, u obliku praškova koji se rastvaraju u vodi, soku, mlakom čaju. Probiotici brzo deluju, regulišu rad creva i bezbedni su za upotrebu i kod trudnica. Koriste se kod blagih i umerenih poremećaja u radu creva. Dobro je znati da osobe alergične na laktozu, mleko i mlečne proizvode  mogu imati neželjene reakcije na probiotike koji sadrže Lactobacilus. Njima treba preporučiti probiotike bez ovih vrsta. Za bolju aktivnost probiotika, često im se dodaju prebiotici. Prebiotici su lanci oligosaharida (šećernih komponenti) kojima se ove bakterije hrane, i tako rastu i razmnožavaju se. Dodaje im se često i vitamin C kako bi se organizmu domaćina pojačao imunitet.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati pravi savet koji probiotik možete upotrebiti za vas ili vaše dete, kao i koje od njih možete poneti na letovanje. Takodje će vam objasniti kako da nadoknadite elektrolite ukoliko ste izgubili dosta tečnosti.