Crevne infekcije i probiotici

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Neispravna hrana ili voda na bazenima i drugim kupalištima mogu biti uzrok crevnih infekcija. Bakterije ili virusi mogu dovesti do mučnine, povraćanja i dijareje. Dijareja nastaje ukiliko dođe do pražnjenja creva 3 ili više puta u toku dana. Na ovaj način organizam pokušava da se odbrani.Medjutim, sa gubitkom tečnosti dolazi i do gubitka elektrolita, što može biti opasno, pre svega zbog gubitka kalijuma, koji je važan za rad srca i mnoge metaboličke procese, pa je još važnije nadoknaditi elektrolite. Treba se obratiti lekaru ukoliko dijareja traje duže od tri dana i ukoliko su stolice učestale.

Prva linija odbrane kod problema sa digestivnim sistemom su probiotici. Probiotici predstavljaju posebno izolovane sojeve nepatogenih bakterija koje se u našem organizmu bore sa patogenim mikroorganizmima. Najčešće vrste su Lactobacilus i bifidobakterije. U dijetetske suplemente se često dodaje i Saharomyces bulardi. Probiotske vrste su prirodno prisutne u mlečnim prerađevinama, pre svega jogurtu. U našim apotekama možete naći veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže probitike. Oni mogu biti napravljeni za odrasle, u obliku kapsula, ili za decu, u obliku praškova koji se rastvaraju u vodi, soku, mlakom čaju. Probiotici brzo deluju, regulišu rad creva i bezbedni su za upotrebu i kod trudnica. Koriste se kod blagih i umerenih poremećaja u radu creva. Dobro je znati da osobe alergične na laktozu, mleko i mlečne proizvode mogu imati neželjene reakcije na probiotike koji sadrže Lactobacilus. Njima treba preporučiti probiotike bez ovih vrsta. Za bolju aktivnost probiotika, često im se dodaju prebiotici. Prebiotici su lanci oligosaharida (šećernih komponenti) kojima se ove bakterije hrane, i tako rastu i razmnožavaju se. Dodaje im se često i vitamin C kako bi se organizmu domaćina pojačao imunitet.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati koristan savet koji probiotik možete upotrebiti za vas ili vaše dete, kao i koje od njih možete poneti na putovanje.