Datum postavljanja: 11.05.2020

Dijetetski suplementi u doba Korone

Jelena Stojković, magistar farmacije
Piše Jelena Stojković, magistar farmacije
Apoteka 204, 28.marta 10 Tc Leskovac, Leskovac

Danas kada pandemija COVID-19 vlada čitavim svetom i kada su svi zabrinuti za sebe i svoje najmilije, prirodno je želeti da ostaneš zdrav i pojačaš svoj imuni sistem. S obzirom da je ovaj respiratorni virus jako nepredvidiv, infektivan i pravo iznenadjenje za zdravstveni sistem čitavog sveta, sa sigurnošću možemo reći da je za jaku podršku unašem organizmu neophodna:

  • kvalitetna, izbalansirana ishrana,
  • zdrav san
  • umerena fizička aktivnost
  • adekvatna hidratacija organizma .

Pored mera zaštite koje preporujučuju da primenjujete, vaši Lilly farmaceuti smatraju da je upotreba dijetetskih suplemanata jako važna I da će dovesti do poboljšanja stanja Vašeg imunog sistema. Čak I u stanju eventualne infekcije dobar imuni sistem daje blaže simptome, ali I utiče na skraćenje trajanja bolesti. U odnosu na široku ponudu suplemenata na našem tržištu prednost u doba korone treba dati :

VITAMIN D – vitamin “sunčevog zračenja“ u dozi od 400 – 2000i.j/dan je hrana našem imunom sistemu I  deficit ovog liposolubilnog vitamina je u direktnoj vezi sa većom učestalošću virusnih respiratornih infekcija i pojave alergiskih reakcija.

VITAMIN C – hidrosolubilni vitamin , u dozi od 200-1000mg/dan, pa čak i do 3g/dan podeljen u više doza , podstiče rast i funkciju imunoloških ćelija i proizvodnju antitela, i na taj način pojačava imunološki odgovor organizma.

Vitamini

ZINK – mineral, koji je glavni koenzim za većinu enzimskih procesa u organizmu neophodan je za očuvanje kognitivnih funkcija organizma i uvećanje broja limfocita, kao prve linije odbrane organizma. Poseduje izuzetnu antivirusnu aktivnost. Dnevna doza može da se kreće od  5 – 30mg/dan, a najpotentniji oblik za maksimalno iskorišćenje aktivnog sastojka je lipozomalni.

β GLUKANI – pojačavaju odbrambene sposobnosti makrofaga , neutrofila i ćelija ubica koje imaju značajnu ulogu u borbi protiv virusa i bakterija. Dnevna doza zavisi od težine I kreće se u rasponu od 50mg-2,5g/dan, 30min pre obroka.

CRNA ZOVA – zahvaljujući antocijanima i flavonoidima kao moćan antioksidans ima dokazan pozitivan učinak na respiratorne virusne infekcije. Preporuka doziranja za decu je 5ml/dan, a za odrasle 15ml/dan.

PROBIOTICI  - „dobre bakterije“ , neophodni za očuvanje zdravih creva i jačanje imunološkog sistema. Prednost se daje Lactobacilus,Bifidobacterium i Saccharomyces Bulardi

Prave informacije, savete i edukaciju o nevidljivom neprijatelju COVID-19, kao i o svim inovativnim dijetetskim suplementima i lekovima, strogo kontrolisanog i vrhunskog kvaliteta, možete dobiti kod naših stručnih i ljubaznih farmaceuta u svim Lilly Apotekama na teritoriji cele Srbije.