Ekcemi kod dece

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Dečja koža je veoma nežna i osetljiva, pa je neophodna brižljiva nega i zaštita. Kod neke dece na koži se povremeno javlja crveno zadebljanje u vidu ljuspica, praćeno svabom i neprijatnim osećajem. Reč je o atopijskom dermatitisu ili popularnije – ekcemu. Ovo predstavlja zapaljenjsku reakciju i može biti alergijske prirode, kao posledica infekcije, upotrebe jakih deterdženata ili emocionalnog stresa. Nekada i više faktora zajednički dovede do nastajanja ekcema. Dijagnoza se može postaviti na osnovu kožnih testova ,pri čemu se u kožu unose određeni alergeni za koje se sumnja da izazivaju ove efekte.

Ekcemi se kod dece povlače najčešće spontano nakon druge godine života. Za čišćenje treba koristiti  Najvažnija je redovna higijena i nega kože nakon kupanja, kao i često nanošenje emolijentnih kremova (kao što je Cold cream) u svakodnevnoj nezi. Kremovi koji sadrže ureu su takođe od velike koristi, kao i oni sa nezasićenim masnim kiselinama u svom sastavu, koji kožu održavaju mekom, i time smanjuju svrab i stvaranje ljuspica. U akutnim fazama bolesti lokalno se daju kortikosteroidi, ali u veom kratkim turama zbog eventualnih neželjenih reakcija i interakcija sa drugim lekovima, kao i fotosenzitivne reakcije (ukoliko se ovakvi preparati koriste ne sme se izlagati suncu, jer se na koži mogu pojaviti fleke).

Alergijske reakcije su kod dece jako česte, pa treba voditi računa i o ishrani (reakcija se može javiti na jaja, proteine mleka, soju, kikiriki, orahe, ribu...). Izlaganje suncu takođe može biti okidač za nastajanje ekcema, pa treba koristiti preparate sa najvišim zaštitnim faktorom, i ne treba izlaziti na jako sunce. U sistemskoj terapiji se mogu koristiti i antihistaminici (lekovi koji sprečavaju alergijske reakcije).

Kod odrđenog broja ljudi atopijski dermatitis se može javiti i nakon 30. godine života, sa zadebljanjima najčešće na pregibima, ali i na čitavoj koži. Ovo je hronično oboljenje i često daje komplikacije uzrokovane bakterijskim infekcijama. Higijena i upotreba gore navedenih preparata su neophodni, ali u akutnim fazama lekar mora preporučiti i dodatnu terapiju, radi uklanjanja mikroorganizama.