Gljivična oboljenja kože i noktiju

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Gljivice se nalaze svuda u prirodi: zemlji, vodi, vazduhu. One žive kao saprofiti ili paraziti u kontaktu sa drugim organizmima. Gljivične infkecije kože i noktiju su veoma česte, uporne i dugo se leče. Kod imunokompromitovanih osoba sistemske mikoze mogu značajno da naruše zdravlje.

Gljivična infekcija može zahvatiti kožu, sluzokožu, jedan ili više noktiju, kosmate predele, ili više različitih površina. U letnjim mesecima veliki problem predstavljaju mikoze na stopalima, a naročito noktima, koje se dodatno podstiču znojenjem. Na noktima, gljivična infkecija izgleda kao zadebljanje i listanje nokatne ploče, koja postaje trošna i žućkasta, a vremenom se infkecija širi sa jednog na druge nokte. Atletsko stopalo je promena koja nastaje najčešće između četvrtog i petog prsta, ali može zahvatiti i druge prste. Pregibi su mesta na telu sklona nastajanju gljivičnih infekcija, pa je ovo još jedan razlog za regulaciju telesne težine radi očuvanja zdravlja.

Tretman zavisi od vrste gljivica, mesta, veličine promene. Za infekciju kože koriste se prirodni i sintetski antimikotici u vidu krema, rastvora ili praškova. Kremovi se nanose na kožu, a rastvori i praškovi na manje pristupačne i kosmate delove tela. Noviji preparati u obliku šampona i olovaka znatno olakšavaju prodor aktivnih supstanci na obolela mesta. Prirodni preparati su na bazi etarskih ulja. Svakako je neophodno konsultovati lekara ili farmaceuta u apoteci, jer nanošenje pogrešnih preparata može pogoršati situaciju. Važno je znati da terapija mora biti sprovedena pravilno i potpuno, a može trajati dva do tri meseca, čak i nakon povlačenja promena na koži. Nestanak promena ne znači da je infekcija potpuno uklonjena, i ukoliko se odmah prekine sa terapijom, veoma brzo može doći do recidiva.

Preventivne mere su jako bitne za sprečavanje širenja i ponovne pojave gljivičnih infekcija. Na prvom mestu to je lična higijena. Na bazenima je neophodno nositi obuću do same ivice bazena, pri tuširanju takođe. Leti treba nositi laganu obuću i odeću, tuširati se odmah nakon sportskih aktivnosti. Praškovi koji sprečavaju znojenje nogu su takođe korisni kod osoba sklonih atletskom stopalu. I na kraju, nakon nanošenja preparata na obolelo mesto, treba oprati ruke da bi se sprečilo dalje širenje infekcije.