Datum postavljanja: 16.08.2021

HIPO/HIPERTIREOIDIZAM, HASHIMOTO SINDROM – BOLESTI MODERNOG DOBA

Milijana Abaza, magistar farmacije
Piše Milijana Abaza, magistar farmacije
Apoteka 99, Nemanjina 1, Kikinda

ŠTITNA ( TIROIDNA ) ŽLEZDA I NJENA ULOGA

Štitna ili tiroidna žlezda je smeštena u vratnom delu, sastavljena je iz dva režnja ( levog i desnog ) i vrši sekreciju dva hormona: TIRONIN (T3) i TIROKSIN (T4 ). Hormoni tireoidee su odgovorni za regulaciju metabolizma svih ostalih tkiva.

Za produkciju hormona T3 i T4 neophodan je jod koji se unosi putem hrane, a dnevne potrebe organizma za jodom iznose 1mg.

Kontrolu proizvodnje i sekrecije tironina i tiroksina vrši hormon hipofize – TSH ( tireo stimulišući hormon).Promena u lučenju navednih hormona, bilo smanjenje ili povećanje, utiče na funkcionisanje nervnog sistema, rad srca, reproduktivnu sposobnost žena i dr.

 

POREMEĆAJI FUNKCIJE ŠTITNE ŽLEZDE

Poremećaj lučenja štitne žlezde može se odvijati u dva pravca:

 • povećanje funkcije koje dovodi do HIPERTIROIDIZMA (prekomernog stvaranja tiroidnih hormona)
 • smanjenje funkcije koje dovodi do HIPOTIROIDIZMA ( smanjena koncentracija hormona u perifernim tkivima)

Oba poremećaja mogu biti : PRIMARNI ( poremećaj na nivou štitne žlezde), SEKUNDARNI (poremećaj na nivou hipofize) i TERCIJARNI ( poremećaj na nivou hipotalamusa).

HIPO/HIPERTIREOIDIZAM – UZROCI, SIMPTOMI I LEČENJE

HIPERTIREOIDIZAM je stanje prekomernog lučenja hormona štitne žlezde.Najčešći uzrok hipertireoze je autoimuna bolest štitne žlezde ( Morbus Graves Basedow), a ređe toksična nodularna ili multinodularna struma. Još jedan od uzroka može biti tumor hipofize koji povećanom produkcijom TSH sekundarno povećeva lučenje hormona štitne žlezde.

Hipertireoza je retko asimptomatska bolest, a pacijenti se najčešće žale na:

 1. Nervozu, emocionalnu nestabilnost i problem sa spavanjem
 2. Preterano znojenje i teško podnošenje visokih temperatura
 3. Ubrzanje rada srca i moguću pojavu aritmija
 4. Stolice su učestale, pa čak i pored povećanog apetita i unosa hrane dolazi do gubitka kilaže
 5. Krtost i lomljivost noktiju, kose i njeno pojačano opadanje
 6. Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu ( smanjen broj menstruacija ili potpuni izostanak istih)
 7. Oči često suze, a masno tkivo koje se javlja potiskuje ka napred očne jabučice- egzolftalmus

Hipertireoza se karakteriše fazama smirenja ( remisije) i fazama pogoršanja tj. ponovne pojave bolesti. U lečenju hipertireoze dostupna su tri osnovna načina: primena antitireoidnih lekova, terapija radioaktivnim jodom i hirurško otstranjivanje obolelog dela ili celokupne žlezde.

HIPOTIREOIDIZAM je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom tireoidnih hormona. Postoji nekoliko uzroka za razvoj hipotireoze i to su: atrofija štitaste žlezde izazvana autoimunom bolešću

( Hashimoto tireoiditis), kao posledica terapije hipertireoze i destrukcija hipofize. Ukoliko se ne leči, hipotireoza može uzrokovati anemiju, hipotermiju i zatajenje srca u obliku niskog pulsa i usporenog rada srca. Faktori rizika koji mogu uticati na veću verovatnoću pojave hipotireoze su: genetska predispozicija, dijabetes, stres, pol ( češće se javlja kod žena), pušenje i geografski položaj ( primer Srbije koja nema dovoljno selena u svom zemljištu).

Neki od osnovnih simptoma koji se javljaju kod hipotireoidizma su:

 1. Gojenje, oticanje lica i kapaka
 2. Pospanost, umor i uspavanost
 3. Depresivno raspoloženje, zaboravnost i glavobolja
 4. Nizak pritisak i usporen rad srca
 5. Zimogrožljivost i smanjeno znojenje
 6. Suva koža i opadanje kose

 Terapija hipotireoze se zasniva na nadoknadi hormona kako bi se nesmetano odvijali svi ostali metabolički procesi u organizmu. Levotiroksin se kao terapija koristi svakodnevno, a veoma bitno je da se on primenjuje u jutarnjim časovima na prazan želudac, sat vremena pre obroka i ostale terapije ako je ima.

Jedno od najosetljivijih stanja kada je u pitanju lečenje hipo/hipertireoidizma je TRUDNOĆA. Cilj terapije kod trudnica je da se postigne dobra kontrola hormona uz minimalni rizik za hipotireoidizam ili hipertireoidizam fetusa. Osnovna terapija tokom trudnoće kada je u pitanju   hipertireoidizam su tionamidi, a njihovo doziranje zahteva redovne kontrole hormona u toku trudnoće. Niski nivoi hormona mogu ometati ovulaciju što smanjuje plodnost žena. Ukoliko se hipertireoza ne leči u toku trudnoće, može doći do poremećaja kao što su: spontani pobačaj,prevremeni porođaj, rođenje bebe sa malom telesnom težinom,preeklampsija i srčani problemi. Dojenčad koja imaju neotkrivenu hipotireozu na rođenju su u rizuku od pojave ozbiljnih problema sa mentalnim i fizičkim razvojem.

HASHIMOTO TIREOIDITIS – NAJUČESTALIJI TIP ZAPALJENJA ŠTITNE ŽLEZDE

Hashimotov tireoiditis je autoimuno oboljenje pri kome organizam stvara antitela koja uništavaju sopstvenu štitnu žlezdu. U početku dolazi do smanjenja funkcije štitne žlezde, a kasnije i do njene upale i razaranja tkiva.

Mnogo češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a na žalost, sve češće se dijagnostikuje kod adolescenata i sasvim mladih devojaka. Osnovno obeležje bolesti je smanjena produkcija tireoidinih hormona i hipotireoidizam, iako je u samom početku bolesti moguća i prolazna pojava hipertireoze.

Hashimotov tireoiditis ima nekoliko faza razvoja bolesti:

 1. Prva ili nulta faza u kojoj nema pojave znakova bolesti, a hormonski status je još uvek u granicama bez razvoja antitela
 2. Druga faza kada započinje produkcija antitela, ali su hormoni još u normali
 3. Treća faza kada žlezda počinje da gubi funkciju produkcije hormona, dolazi do blagog skoka vrednosti TSH, ali su nivoi hormona još uvek normalni
 4. Četvrta faza kada je štitna žlezda u većoj meri razorena i kada značajno smanjuje produkciju hormona koja se detektuje i testovima – najčešće se bolest otkriva u ovoj fazi
 5. Peta faza u kojoj se najčešće javljaju i druge autoimune bolesti kao što su celijakija, reumatoidni artritis, psorijaza, lupus, multipla skleroza i

Simptomi koji se javljaju se poklapaju sa hipotireoidizmom, osim u slučajevima prolazne pojave simptoma hipertireoze na početku bolesti kod nekih pacijenata. Jako je bitno da se bolest otkrije na vreme i da se terapija adekvatno prilagodi stanju žlezde i njene funkcije.

POMOZITE SVOJOJ ŠTITNOJ ŽLEZDI DA OSTANE ZDRAVA I FUNKCIONALNA

Štitna žlezda je vrlo osetljiva na spoljašnje faktore koje u određenoj meri regulišemo i mi sami. To su: stres, loša ishrana koja rezultira nedostatkom osnovnih nutrijenata neophodnih za njen rad, manjak fizičke aktivnosti, razne infekcije, visoke koncentracije kortizola i dr.

Jedan od glavnih uzroka hipotireoze je nedostatak joda u ishrani, pa je zato jako bitno unositi ga kroz jodiranu so ili namirnice bogate jodom ( školjke, morski plodovi, riba, mleko i jaja).

Za pravilan rad štitne žlezde i ravnotežu hormona neophodni su : gvožđe, selen, cink, magnezijum, vitamin D, vitamin C, vitamini B grupe i aminokiselina tirozin.

Pravilnom, izbalansiranom ishranom sve ove nutriente možete uneti i putem hrane, a ukoliko iz nekih razloga niste u mogućnosti da koristite namirnice koje ih sadrže možete ih nadoknaditi kvalitetnim suplementima. Namirnice u kojima možete pronaći potrebne nutriente su:

 • GVOŽĐE: meso, riba, jaja, iznutrice, zeleno lisnato povrće,
 • SELEN: piletina, sveža riža, integralni helb, plodovi mora. Selen je veoma bitan kao dopuna kod Hashimoto tireoiditisa, pa se često vrši njegova nadoknada suplemetima zbog ipak malih koncentracija u