Datum postavljanja: 12.12.2016

Herpes Simplex

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Herpes na usni ili groznica je jedna od čestih posledica oslabljenog imuniteta. Medicinski naziv je herpes labialis, a uzročnik labijalnog herpesa je virus Herpes Simplex.
Većina populacije je „zaražena“ ovim virusom, međutim simptomi se ne pokazuju uvek. Virus uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet nastaje infekcija i manifestuje se u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.
U prvoj fazi, pre izbijanja groznice može se osetiti svrab, peckanje i bol na koži. Nakon toga, javlja se plik ispunjen tečnošću. Plikovi zatim puknu, vlaže i stvara se žuta krasta. Ako se krasta ukloni, može da boli i krvari. Najčešće sama otpadne i nastala ranica zaceli nakon 7 do 10 dana.

Primarna infekcija, odnosno prvi kontakt sa Herpes Simplex virusom dogodi se obično u ranom detinjstvu i može proći čak i bez simptoma. Nakon prve infekcije, virus ostaje u nervnim ćelijama a različita stanja ga mogu ponovo aktivirati: prehlada, grip, menstrualni ciklus, umor, iscrpljenost, izlaganje suncu...
Virus se prenosi direktnim kontaktom ili preko zajedničkog pribora i posuđa za jelo, preko peškira, žileta itd. Nosilac može preneti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste.
U apotekama postoji veliki broj lekova i preparata koje preporučujemo za lečenje infekcija herpesa ili sprečavanja nastanka novih simptoma. Za decu se mogu koristiti preparati na bazi propolisa kao i paste na bazi cinka koje ubrzavaju zasušivanje kraste. Odrasli imaju nešto veći izbor preparata, počev od kremova koji sadrže antivirusne lekove, preko najnovijih farmaceutskih oblika – flastera impregniranih imunoglukanima, cinkom i vitaminima koji aktiviraju lokalni imunitet sluznice.
Svakako jačanje imuniteta i izbegavanje stresnih situacija, kao i izbegavanje izlaganja suncu prevenira nastanak herpesa.
Savet je da se započne sa lečenjem čim počne prva faza, čime se smanjuje mogućnost pojavljivanja i razvijanja infekcije. Ako se infekcija razvila, ne dodirivati plikove i kraste, a nakon nanošenja leka obavezno oprati ruke kako bi se sprečilo širenje infekcije po drugim delovima tela.
Infekcije virusom Herpes Simplex mogu imati ozbiljne komplikacije. Jedna od najtežih je inficiranje oka i moguć nastanak slepila. Ako osećate bol u oku ili primetite plikove blizu oka, odmah potražite lekarsku pomoć.
U Lilly apotekama naši farmaceuti vam mogu dati pravilan savet i pomoći da odaberete pravi preparat za vas ili vaše dete, detaljno objasniti upotrebu i mere prevencije.