Herpes Simplex

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Herpes na usni ili groznica je jedna od čestih posledica oslabljenog imuniteta. Medicinski naziv je herpes labialis, a uzročnik labijalnog herpesa je virus Herpes Simplex.
Većina populacije je „zaražena“ ovim virusom, međutim simptomi se ne pokazuju uvek. Virus uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet nastaje infekcija i manifestuje se u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.
U prvoj fazi, pre izbijanja groznice može se osetiti svrab, peckanje i bol na koži. Nakon toga, javlja se plik ispunjen tečnošću. Plikovi zatim puknu, vlaže i stvara se žuta krasta. Ako se krasta ukloni, može da boli i krvari. Najčešće sama otpadne i nastala ranica zaceli nakon 7 do 10 dana.

Primarna infekcija, odnosno prvi kontakt sa Herpes Simplex virusom dogodi se obično u ranom detinjstvu i može proći čak i bez simptoma. Nakon prve infekcije, virus ostaje u nervnim ćelijama a različita stanja ga mogu ponovo aktivirati: prehlada, grip, menstrualni ciklus, umor, iscrpljenost, izlaganje suncu...
Virus se prenosi direktnim kontaktom ili preko zajedničkog pribora i posuđa za jelo, preko peškira, žileta itd. Nosilac može preneti virus i kad nema prisutnih plikova, iako je najzarazniji od trenutka pojave plika do pojave kraste.
U apotekama postoji veliki broj lekova i preparata koje preporučujemo za lečenje infekcija herpesa ili sprečavanja nastanka novih simptoma. Za decu se mogu koristiti preparati na bazi propolisa kao i paste na bazi cinka koje ubrzavaju zasušivanje kraste. Odrasli imaju nešto veći izbor preparata, počev od kremova koji sadrže antivirusne lekove, preko najnovijih farmaceutskih oblika – flastera impregniranih imunoglukanima, cinkom i vitaminima koji aktiviraju lokalni imunitet sluznice.
Svakako jačanje imuniteta i izbegavanje stresnih situacija, kao i izbegavanje izlaganja suncu prevenira nastanak herpesa.
Savet je da se započne sa lečenjem čim počne prva faza, čime se smanjuje mogućnost pojavljivanja i razvijanja infekcije. Ako se infekcija razvila, ne dodirivati plikove i kraste, a nakon nanošenja leka obavezno oprati ruke kako bi se sprečilo širenje infekcije po drugim delovima tela.
Infekcije virusom Herpes Simplex mogu imati ozbiljne komplikacije. Jedna od najtežih je inficiranje oka i moguć nastanak slepila. Ako osećate bol u oku ili primetite plikove blizu oka, odmah potražite lekarsku pomoć.
U Lilly apotekama naši farmaceuti vam mogu dati pravilan savet i pomoći da odaberete pravi preparat za vas ili vaše dete, detaljno objasniti upotrebu i mere prevencije.