Herpes simplex

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Herpes simplex (u narodu popularna groznica) je virusno oboljenje izazvano DNK virusom Herpes simplex tipa 1. Najčešće se javlja na usnama, sluzokoži nosa ili oka, ili koži lica. Prenosi se direktnim kontaktom sa postojećim lezijama obolelih ili preko telesnih tečnosti (najčešće pljuvačke).

Virus dospeva u nervne završetke a zatim i do tela nervnih ćelija gde miruje (postoji kao latentna infekcija i ne može se više izbaciti iz organizma). U akutnoj fazi se pojavljuju lezije koje su u prvih nekoliko dana ispunjene tečnošću, a zatim se polako suše i na taj način formira krasta koja posle izvesnog vremena otpadne.

Ovaj proces može trajati i do tri nedelje, u zavisnosti od imuniteta organizma. Lezije nikako ne treba dirati, naročito ne prljavim rukama jer su veoma infektivne i lako se šire, pa za kratko vreme mogu zahvatiti veću površinu na sluzokoži i koži.

Tretman se sprovodi lokalno. Za decu se mogu koristiti preparati na bazi propolisa (gelovi koji se mogu nanositi na kožu i sluzokožu), kao i paste na bazi cinka koje ubrzavaju zasušivanje kraste.

Odrasli imaju nešto veći izbor preparata, počev od kremova koji sadrže antivirusne lekove, preko najnovijih farmaceutskih oblika – flastera impregniranih imunoglukanima, cinkom i vitaminima koji aktiviraju lokalni imunitet sluznice. Postoji čak i aparat za uklanjanje herpesa u ranoj fazi infekcije.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati pravilan savet i pomoći da odaberete pravi preparat za vas ili vaše dete, detaljno objasniti upotrebu i mere prevencije, ako je to potrebno.

Pored labijalnog, postoje i genitalni herpes, kao i Herpes Zoster, koji deluje sistemski i daje lezije mnogo veće površine koje se mogu javiti bilo gde na telu.  Tretman ovakvih lezija propisuje isključivo lekar, tj. specijalista ginekolog kod genitalnog herpesa.