Holesterol i trigliceridi

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Veoma je važno znati da su povišene vrednosti holesterola I triglicerida u krvi opasne za zdravlje I pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Zato u vreme slava treba biti jako oprezan pri konzumiranju jela koja u sebi sadrže dosta masti.

Kao I svi ostali nutrijenti, I masti su neophodne našem organizmu, ali samo do nekih vrednosti. Za holesterol je karakteristično da postoje dve grupe, takozvani dobar I loš holesterol, u zavisnosti od toga za koju vrstu protein je sam holesterol vezan. HDL holesterol tako ne šteti organizmu, čak naprotiv, dokazano je da ljjudi koji imaju veće vrednosti ove vrste holesterola imaju smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Medjutim, LDL holesterol ne bi smeo da prelazi gornju propisanu granicu jer upravo ovaj tip holesterola ima aterogena svojstva, lepi se za krvne sudove I učestvuje u izgradnji plaka, koji je osnova za nastanak angine pectoris ili infarkta miokarda. Ipak, nije samo hrana uzročnik ovih problema, već I genetski faktori, stress, vežbe, kretanje, godine života.

Na povećanje masti u krvi se uglavnom može delovati. Svakako je neophodno urediti ishranu, tj. konzumirati što više voća I povrća, ribe I kuvanog mesa. Treba izbegavati mesne prerađevine, slatkiše, punomasne mlečne prerađevine. Postoji I veliki broj preparata na tržištu bogatih nezasićenim masnim kiselinama, odnosno omega 3, 6 I 9 nezasićenim kiselinama koji takođe odlično deluju kao dodatak ishrani odnosno terapiji. Ove kiseline se nalaze u velikim količinama u ribama severnih mora, kao I u maslinovom ulju. Preparati na bazi artičoke se takođe koriste u ove svrhe.Vaš lekar svakako mora proveriti vaš lipidni status I odrediti da li je neophodna I terapija lekovima.