Datum postavljanja: 25.11.2015

Imunizacija dece u kolektivima

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Jesen mnogim mališanima donosi polazak u vrtić ili školu. U kolektivu je mnogo veća verovatnoća da se dete razboli, počev od infekcija gornjih respiratornih puteva pa do dečjih zaraznih bolesti. To su uglavnom oboljenja koja se brzo prevazilaze, bezazleni virusi koji su neizbežni deo odrastanja mališana, ali su i način da se dete u prvim godinama života imunizuje, odnosno stekne otpornost na različite bolesti.

Mališani najčešće dobiju infekciju gornjih respiratornih puteva, a to je praćeno kijanjem, zapušenim nosićem iz koga se sliva providan sekret, kašljem, slabijim apetitom, nekad povraćanjem i povišenom temperaturom. U tim slučajevima se koriste lekovi za sniženje temperature, rastvori za čišćenje nosića, rastvori za nadoknađivanje tečnosti. Može se uzeti probiotik koji jača crevni imunitet.
 
Roditelje najviše plaši streptokokna infekcija, koja i jeste najčešća u kolektivima. Ali to je i infekcija koja se relativno lako prepoznaje i uspešno leči antibioticima. Po učestalosti na drugom mestu zdravstvenih problema u dečijim kolektivima su dijareje, dete tada svakako treba ostaviti kod kuće, rehidrirati, adekvatno hraniti, I dovoljno dugo davati probiotik. S jeseni su donekle učestalije i neke infektivne bolesti. Varičela se javlja tokom cele godine i obično ne predstavlja veliki problem ni za dete ni za roditelja.

Boravak u kolektivu može da bude razlog nešto češćeg oboljevanja deteta. Ali svakako i sedenje kući nije zdravo za dete, ono traži akciju, igranje, druženje. Izbegavanje dečijih kolektiva nije garancija protiv bolesti jer i mališani koji ne idu u vrtić tokom godine preleže različite dečije bolesti.

Dete treba vakcinisati protiv zaraznih bolesti, naučiti ga da redovno pere ruke i dati mu raznovrsnu i kvalitetnu ishranu. Ponekad je kod najmlađe dece koja su zaista često bolesna korisno napraviti pauzu od nekoliko meseci pa ih ponovo uključiti u kolektiv. Mali broj dece traži potpunu poštedu. Kod ponovnog susreta sa kolektivom, imunitet bude moćniji i najčešće se dete znatno bolje bori sa infekcijama. Svakako, možemo pomoći I odgovarajućim dijetetskim suplementima za jačanje imuniteta koja su namenjena deci. Mogu da sadrže propolis, zink, beta D glukane, vitamin C, Echinaceu. U svim našim apotekama možete da se posavetujete sa Lilly farmaceutom o načinu prevencije I izboru preparata koji će Vašem mališanu pomoći da se izbori sa različitim dečijim bolestima.