Infekcije ušiju - Virusne, bakterijske i gljivične

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Infekcije ušiju se mogu dobiti tokom kupanja u nečistoj vodi (uglavnom spoljašnjeg uva), dok su infekcije srednjeg ušnog kanala karakteristične kao posledica slivanja iz gornjih disajnih puteva, naročito kod dece. Simptomi su bol, zujanje u ušima, gubitak sluha, povišena temperatura.

Bol jeste karakterističan simptom, ali ako postoji samo bol ne mora da znači da je u pitanju upala uva. Bol može da se reflektuje od zuba, ili se može nakupiti sluz nakon infekcije. Može ce pojaviti neprijatnost usled nakupljenog cerumena, ili nastati bol usled jakog zvuka ili fizičke povrede. Uši se mogu napuniti vodom pri ronjenju ili boravku u uslovima vlažne klime. Zato se uvek treba obratiti lekaru koji će postaviti konačnu dijagnozu, ukoliko simptomi traju duže od 2 do 3 dana. Virusne infekcije traju upravo toliko, I najčešće prolaze same od sebe. Bakterijske infekcije su te kod kojih lekar može , ako proceni da je potrebno, uvesti antibiotik. Antibiotik se može dati per os, ili lokalno u obliku kapi za uši. Svakako se može koristiti I analgoantipiretik, to jest sredstvo za smanjenje temperature I olakšanje bola, koje će vam na osnovu vašeg stanja I konzumiranja drugih lekova, preporučiti farmaceut u našim apotekama.

U apotekama se mogu kupiti hidrogen , kao I preparati za čišćenje ušiju I dodatnu negu kod infekcija. Ovi preparati su uglavnom u obliku sprejeva na bazi hidrogena i pantenola, a koriste se I preventivno kod plivača, ronilaca I osoba sklonih infekcijama. Sam hidrogen ima antigljivično I antibakterijsko dejstvo. Svojim prisustvom snižava pH vrednost u ušima I time sprečava razvoj mikroorganizama. Takođe pomaže uklanjanje vode iz uva, koja predstavlja dobru podlogu za razvoj infekcije. Pantenol je poznat kao preparat koji pospešuje epitelizaciju, odnosno važan je za zarastanje I oporavak sluzokože.

Ukoliko se upala javi kod beba I male dece, neophodno je da roditelji obrate pažnju na sluh deteta I obavezno ga provere nakon lečenja.