Intimna nega i zaštita od infekcija

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Intimna higijena je od velike važnosti za zdravlje žena. Očuvanjem prirodne vaginalne flore sprečava se razvoj infekcija. Zato je bitno da se nega sprovodi preparatima namenjenim isključivo ovom tipu sluznice. Žene su podložnije infekcijama leti na bazenima i javnim kupalištima gde su izložene većem broju patogenih mikroorganizama, a posebno zato što tokom velikih vrućina pada imunitet čitavom organizmu.

Vaginalna flora obuhvata više različitih sojeva bakterija (saprofitskih, koje imaju ulogu da štite sluznicu od patogenih, invazivnih vrsta). Upotreba antibiotika i sapuna koji remete pH sluznice mogu da naruše ovu ravnotežu i olakšaju prodor nepoželjnim mikroorganizmima. Antibiotici narušavaju prirodnu floru tako što redukuju količinu saprofitskih sojeva i smanjuju im koncentraciju. S druge strane, vaginalna pH vrednost je 3.3, što predstavlja kiselu sredinu. Upotreba baznih sapuna i kupki koje nisu namenjene ovoj regiji može da dovede do povećanja pH vrednosti i disbalansa. Sve ovo može dovesti do povećanja vaginalne sekrecije i neprijatnih simptoma kao što su svrab, crvenilo, peckanje. Ukoliko do simptoma dođe, neophodno je obratiti se ginekologu i uraditi testove tipa vaginalnog sekreta i urinokulture (da bi se isključila mogućnost kako vaginalne, tako i urinarne infekcije). Ako se prisustvo mikroorganizama dokaže, lekar će odrediti terapiju. Dodatna nega može podrazumevati upotrebu vaginaleta na bazi kantariona za regeneraciju sluznice.

Farmaceuti u našim apotekama će vam dati sve potrebne savete o pravilnoj intimnoj higijeni tokom leta. Posebnu pažnju treba posvetiti ženama u menopauzi, jer je pH vrednost vaginalne sredine zbog hormonskih promena nešto drugačija, pa je u ponudi više preparata namenjenih upravo njima.

Ne treba zaboraviti ni kvalitet donjeg rublja, obzirom da pamuk najviše prija koži. Treba izbegavati neprirodne materijale. Upotreba higijenskih i dnevnih uložaka se savetuje isključivo uz njihovo redovno menjanje, jer se predugim zadržavanjem uloška otvara mogućnost razvoja infekcija.