Izlaganje suncu i zaštitni faktori

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Sa dolaskom sunčanih dana neophodno je zaštititi kožu i obezbediti joj dodatnu negu. Postoji više tipova kože,pa je shodno tome potrebna jača ili slabija zaštita. Već u prolećnim mesecima otkriveni delovi tela postaju izloženi suncu. Iako to sunce nije jako i ne može uzrokovati štetnije posledice, određene osobe su podložne alergijskim reakcijama, pa je za ove osobe veoma važno da koriste preparate sa zaštitnim faktorima.

Zaštitni faktor (Sun Protecting Factor ili SPF) nam govori koliko dugo naša koža može biti izložena suncu, odnosno koliko dugo je zaštićena. Broj faktora pomnožen sa brojem minuta koji su potrebni da koža pocrveni daje ukupno vreme trajanja zaštite. Primer: ukoliko vaša koža pocrveni za 10 minuta na suncu, a namažete je kremom sa zaštitnim faktorom 10, možete se sunčati 100 minuta, odnosno jedan sat i pedeset minuta. Preparat treba da sadrži UVA i UVB zaštitu, od obe vrste zračenja.

Mnogi proizvođači nude širok asortiman krema, mleka, ulja, emulzija i rastvora (u obliku sprejeva) sa zaštitnim faktorima. Oblik preparata treba izabrati prema tipu kože. Na suvu i osetljivu kožu se nanose kreme, mleka i ulja, dok na mešovitu ili masnu kožu treba naneti emulziju ili rastvor. Zaštitni faktori se kreću u opsegu 2 do 50+, s tim što se najjači faktori koriste za najostljivije tipove kože. U našim apotekama se mogu naći čitave linije za sunčanje od kojih mnogi preparati pripadaju medicinskoj kozmetici, pa ih lekari i farmaceuti preporučuju osobama sklonim alergijama na sunce. Preparati su podeljeni prema nameni (za lice, telo, decu i odrasle) i prema tipu kože (za suvu,osetljivu, normalnu i mešovitu).

U letnjem periodu svakako treba izbegavati sunce između 10 i 16h, jer su UVA zraci tada najjači, pa mogu prouzrokovati promene na ćelijama, koje u najgorem slučaju mogu dovesti do melanoma (malignih promena na koži). Na kraju treba pomenuti i fotosenzitivne reakcije, tj. neuobičajene reakcije na koži, koje se javljaju kao posledica izlaganja suncu u kombinaciji sa nekim hemijskim supstancama unetim u organizam ili nanetim na površinu kože (na primer parfemi ili lekovi). Čak 250 lekova može izazvati fotosenzibilizaciju pa se pre izlaganja suncu uvek treba posavetovati sa lekarem ili farmaceutom, ukoliko ih uzimate.