Datum postavljanja: 14.12.2015

Jačanje imuniteta

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Imunitet predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma, odnosno njegovu sposobnost da se odbrani od različitih infekcija i bolesti izazvanih bakterijama, virusima, gljivicama, parazitima, štetnim molekulima i toksinima, kao i malignim mutacijama.
Prirodan imunitet čoveka može da bude smanjen kao posledica uslova života: nezdrava životna sredina, stres i nesposobnost nošenja sa stresom, prekomerna upotreba duvana, alkohola, nepravilna i neizbalansirana ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti, nedovoljno sna, kao i zagađen prostor i toksičnost okoline u kojoj živimo.
Shodno ovome, lako je zaključiti da veliki broj ljudi u današnje vreme ima smanjen nivo imuniteta, a da bi dobro funkcionisao, neophodno je uspostaviti ravnotežu organizma i prilagoditi životni stil i navike njegovom jačanju. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta "ispliva" na površinu i javljaju se češće infekcije, alergije koje do tada nisu bile prisutne, pa čak i maligne bolesti.

Prva linija odbrane treba da bude zdrav način života koji podrazumeva pravilnu ishranu bogatu voćem, povrćem i integralnim žitaricama. Zatim redovne i umerene fizičke vežbe, održavanje zdrave telesne težine. Izbegavanje alkohola, duvana i hrane bogate zasićenim mastima. Redovna i pravilna higijena.
Već sa rođenjem imunitet je spreman da se bori protiv svih zaraza ali je najjači u mladosti i u srednjem životnom dobu, a sa godinama, stari i imunitet. Tada, podrška našem imunom sistemu mogu da budu i dijeteski suplementi namenjeni jačanju imuniteta.
U aktivne principe koji se najčešće mogu naći u dijetetskim suplementima za jačanje imuniteta i imaju dokazanu efikasnost spadaju: aloja, aronija, echinacea, acerola, alkilgliceroli, beta-d-glukani, minerali cink i selen, kao i antioksidantni vitamini C i E.
Oslabljen, imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti, ali i previše aktiviran može da ima potpuno suprotan efekat i da ošteti sopstveni organizam.Stoga je potreban oprez prilikom primene dijeteskih suplemenata, kao i preporuka i savet našeg farmaceuta.