Jesenje prehlade

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Taman kad smo pomislili da je vreme alergija i zapušenog nosa prošlo, sa zahlađenjem opet dolazi do sličnih simptoma, ovog puta zbog virusne ili bakterijske infekcije koja može uzrokovati prehladu. Curenje iz nosa, sa ili bez povišene temperature, bol u grlu, bol u uhu, kašalj, malaksalost su simptomi koji se javljaju.

Deca su najosetljivija populacija, naročito zato što još uvek razvijaju svoj imunitet, a krenuli su sa radom predškolski i školski kolektivi gde je širenje infekcije lakše zbog većeg broja dece. Ukoliko dete ima povišenu temperaturu duže od 3 dana, svakako ga treba odvesti lekaru. Farmaceuti u apotekama Vas mogu posavetovati koji preparat možete koristiti za ublažavanje simptoma koje imate.

Veliki broj pastila za otapanje u ustima prisutan je na tržištu. One ublažavaju bol u grlu i deluju antiseptično. Mogu biti na bazi biljaka ili sintetskog porekla, a ima preparata koji se mogu koristiti i kod dece nakon šest godina starosti.

U terapiji kašlja mogu se koristiti različiti preparati zavisno od prirode kašlja. Sirup od belog sleza koristi se u terapiji suvog, a sirup na bazi jagorčevine, bršljana, timijana, bokvice u terapiji produktivnog kašlja. Kašalj se može tretirati 5 do 7 dana, ukoliko se i dalje nastavlja treba posetiti lekara i uraditi detaljnije analize.

Preparati na bazi paracetamola, acetilsalicilne kiseline ili ibuprofena deluju kod malaksalosti i povišene temperature. Obavezno se posavetujte sa farmaceutom oko izbora preparata i doziranja. Lekovi se ne smeju predozirati, jer onda postaju toksični za organizam. Pored toga, oni mogu reagovati sa hranom.

Infekcije se javljaju usled pada imuniteta. Preventivnim korišćenjem preparata za podizanje imuniteta, infekcije se mogu sprečiti ili ublažiti. Ukoliko se infekcija već javila, veoma je važno podići imunitet, pa treba uzimati vitaminske preparate. Čajevi su dobrodošli, i velike količine tečnosti uopšte.

Nos stalno treba ispirati preparatima na bazi morske soli ili fiziološkim rastvorom, naročito pre primene kapi za nos, ukoliko su one deo terapije.
I naravno, svaku prehladu treba odmirovati, kako bi se organizam što pre oporavio.