Jesenje virusne infekcije

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Jesen je vreme kada temperaturni uslovi dozvoljavaju razvoj mikroorganizama, pre svega virusa, koji napadaju nespreman ljudski organizam. Virusnoj infekciji prethodi pad imuniteta organizma, tako da im podležu deca u predškolskom i školskom uzrastu, stare osobe, trudnice, osobe sa hroničnim bolestima, ali i radno sposobna populacija. Odbrambena moć organizma slabi nespavanjem, nepravilnom ishranom, neunošenjem vitamina, pušenjem…

Zato je neophodno podići imunitet, što se može učiniti promenom načina života, unošenjem vitamina i minerala, kao i korišćenjem suplemenata koji sadrže Echinaceu, Mačju kandžu  ili neku drugu biljku koja utiče na povećanje broja odbrambenih ćelija u organizmu. Postoje i preparati na bazi omega nezasićenih masnih kiselina koji dugoročno jačaju imunitet, ali se oni moraju  uzimati duže vreme u kontinuitetu (minimum je oko dva meseca).

Farmaceuti u našim apotekama mogu vas posavetovati o tome kako da izaberete pravi preparat. Oni će to učiniti na osnovu vašeg celokupnog zdravstvenog stanja, dosadašnje terapije, kao i sa aspekta mogućih interakcija suplemenata. Na osnovu vaših simptoma, oni vam mogu pomoći i u donošenju odluke kada je vreme da posetite lekara.