Kako ojačati imunitet

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Imunitet može biti narušen iz različitih razloga, nepravilnom ishranom, stresom, nespavanjem, pušenjem, unošenjem alkohola, naglim promenama spoljne temperature...U savremenom svetu veliki broj slobodnih radikala iz spoljašnje sredine oštećuje naša tkiva. Sve ovo ostvaruje negativan uticaj na broj i aktivnost ćelija imuniteta i ostavlja prostor za napad mikroorganizama, tj. virusa, bakterija, gljivica, parazita i priona. Zato je veoma važno sačuvati imuni sistem, naročito kod dece, trudnica i starijih osoba koje su svakako podložnije ovim uticajima.

 

Mnoge prirodne supstance jačaju imunitet, deluju kao antioksidansi i antimikrobni agensi. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale, a najmoćniji među njima su vitamini A,C,E, kao i selen. Preparati na bazi Echinacee i propolisa mogu pomoći u odbrani organizma kod akutnih infekcija. Na duge staze, za unapređenje zdravlja preporučuju se preparati koji u osnovi sadrže omega 3, 6 i 9 nezasićene masne kiseline. Aloja, noni i aronija su biljke čiji sokovi sadrže čitav spektar aktivnih supstanci, i u poslednje vreme su ovi sokovi veoma popularni, između ostalog i zbog svog prijatnog ukusa.

U apotekama postoji veliki broj preparata namenjenih jačanju imuniteta, počev od vitamina u različitim farmaceutskim oblicima, do kapsula i tableta sa ekstraktima koji tako deluju. Svaki organizam je poseban, drugačije reaguje i svaki zdravstveni problem mora da se definiše i dijagnostifikuje od strane lekara. Farmaceuta u apoteci treba u potpuosti uputiti u kompletno zdravstveno stanje čak i pri izboru ovakvih preparata, jer i oni utiču na metabolizam i mogu ući u interakcije sa drugim lekovima koje osoba inače koristi. Poseban obzir neophodan je kod trudnica, porodilja i dece, jer su u njihovim slučajevima neke supstance kontraindikovane. Farmaceuti u našim apotekama će vam sigurno dati validan savet kako da pavilno odaberete preparat za vas i vaše najmilije.