Datum postavljanja: 25.12.2019

Kako protiv anemije?

Jelena Majkić, spec.magistar farmacije
Piše Jelena Majkić, spec.magistar farmacije

Postoji veliki broj simptoma koji će jasno ukazati da bolujete od anemije. Najčešći simptomi anemije su osećaj umora i nedostatak energije koje mnogi ljudi ne shvataju ozbiljno, a javljaju se najčešće u proleće i jesen. Pored ovih simptoma često su prisutni pospanost, bledilo kože, kratak dah, glavobolja, anoreksija, tahikardija.

Uzroci anemija su brojni. Najpoznatiji uzrok je deficit gvožđa, koji može biti posledica nedovoljne resorpcije gvožđa u crevima ili povećane potrebe za gvožđem koja postoji kod trudnica, beba i adolescenata. Pored njega, uzroci mogu biti zapaljenske reakcije, metabolički poremaćaji, bolesti bubrega i kostne srži, nedostatka folne kiseline i vitamina B12, gubitak krvi, kao posledice obilnih menstrualnih krvarenja ili krvarenja u gastrointestinalnom traktu i drugi.

Šta je zapravo anemija?

Anemija se definiše kao smanjenje koncentracije hemoglobina u krvi ispod graničnih vrednosti, odnosno smanjenje ukupne mase eritrocita. 

Da bi se dijagnostifikovala anemija potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku: odrediti broj eritrocita, koncentraciju hemoglobina i hematokrita, eritrocitnih indeksa, broja leukocita i trombocita. Individualne potrebe za gvožđem veoma variraju i zavise od uzrasta, pola, rezervi gvožđa u organizmu. Cilj terapije anemije je povećanje koncentracije hemoglobina što dovodi do povećanja kapaciteta krvi za prenošenje kiseonika i smanjenja, odnosno gubitka simptoma.

Kako protiv anemije.

Prirodni izvori gvoždja su namirnice bogate gvozđem kao sto su: džigerica (kuvana, svinjska) i crveno meso (govedina, jagnjetina), riba, zeleno lisnato povrće, žumance jajeta, orasi, lešnici, susam, crna čokolada, sveža jabuka, cvekla, spanać, borovnica, kakao. Vitamina C poboljšava resorpciju gvožđa iz hrane ili suplemenata, a umanjuje je konzumiranjem velikih količina kafe i čaja uz obrok. Kod vegetarijanaca resorpciju gvozđa dodatno otežavaju fosfati kojih ima mnogo u hrani biljnog porekla.

Pre započinjanja terapije, neophodno je potvrditi deficit gvožđa na osnovu laboratorijskih analiza. Osnovna terapija je nadoknada gvožđa oralnim ili parenteralnim preparatima. Koji će Vam lek propisati lekar zavisi od njegove procene vasih potreba. Preporučene doze su obično 100 – 200 mg gvožđa dnevno. U cilju povećanja resorpcije preporučuje se uzimanje preparata gvožđa na prazan stomak. Postoje različiti farmaceutski oblici preparata gvožđa. Lečenje oralnim preparatima gvožđa treba da traje najmanje 3 do 6 meseci. To neće samo korigovati anemiju nego će i popuniti depoe gvožđem. Nivo hemoglobina može značajno porasti u 2 do 4 nedelje od početka terapije, a za 1 do 3 meseca će dostići normalne vrednosti.

Prilikom primene preparata gvožđa često dolazi do pojave neželjenih reakcija, od čega su najčešće gastrointestinalne smetnje – metalan ukus u ustima, mučnina, bol u želucu, dijareja ili zatvor. Ukoliko su ove reakcije jako izražene, lekar treba da Vam preporuči da lek ipak uzimate posle obroka, primenjujete ga svaki drugi dan ili krenete sa koriscenjem drugog leka. Na primer trovalentno gvožđe u obliku kompleksnog jedinjenja gvožđa i proteinsukcinilata se ne oslobađa u želucu već u donjem delu digestivnog sistema što doprinosi vrlo dobroj podnošljivosti ovog leka. Crno obojena stolica je neželjeno dejstvo koje je uobičajeno I koje ne treba da Vas uznemirava.

Pored lekova, u našoj apoteci Vam je na raspolaganju veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrze gvozđe u kombinaciji sa drugim vitaminima I mineralima. Možete ih naći u obliku kapsula, tableta, šumećih tableta, sirupa, kapi, tečne oralne suspenzije, rastvora za pojedinačnu primenu I praškova za direktnu primenu. Preporučeni dnevni unos gvozđa u njima je 14 mg. Ovi proizodi se koriste za prevenciju I blaže simptome anemija I njihova prednost je bolja podnošljivost, odnosno manji broj neželjenih reakcija.