Datum postavljanja: 11.05.2020

Kako provoditi vreme u izolaciji

Jelena Čabrilo, magistar farmacije
Piše Jelena Čabrilo, magistar farmacije
Apoteka 43, Sutjeska 2 - Spens, Novi Sad

Svi smo naviknuti na uobičajeni tok života, pravljenje planova na dnevnom, mesečnom nivou, ili dužem vremenskom periodu. Međutim, šta se dešava kada se uobičajeni život naglo promeni i kada se nađemo u jednoj potpuno novoj situaciji gde su gotovo svi naši planovi zaustavljeni?

Upravo se to desilo pojavom korona virusa u našoj zemlji i svetu zbog čega je uvedeno vanredno stanje i brojne preventivne mere.

Sa jedne strane, postoji realna opasnost i opravdani strah od virusa koji preti da ugrozi zdravlje i život nas i naših bližnjih. Sa druge, zatečenost novonastalom situacijom i prilagođavanje na jedan novi način života. Taj način života nije isti za sve nas. Neko trenutno ne radi ili radi od kuće, drugi su nastavili sa radom u vanrednim, time otežavajućim okolnostima, deca ne idu u školu i pohađaju on lajn nastavu, starije osobe imaju dodatne mere ograničenosti kretanja. I na kraju, tu su ljudi kojima je potpuno zabranjeno kretanje na određeno vreme ili su na žalost bolesni.

Bez obzira na razlike, svi se nalazimo u nekoj vrsti izolacije.

Dnevni plan aktivnosti

Iako će nam u početku prijati da nemamo strogu organizaciju dana i da smo oslobođeni mnogih obaveza, značiće nam neki okvirni plan. Tako će dani provedeni u izolaciji imati svoj smisao i ličiće na uobičajeni život bez izolacije.

Slobodno vreme možemo iskoristiti za sve ono za šta do sada nismo imali vremena ili smo bar mislili da ga nemamo, a što će nas oplemeniti i učiniti srećnijim i zadovoljnijim.

Priprema životnog prostora

Najpre, možemo pripremiti životni prostor – urediti stan, terasu, baciti sve sto nam je nepotrebno, srediti podatke na računaru, telefonu.

Uvođenje dobrih životnih navika

Dobre navike

U normalnim uslovima, zbog ubrzanog načina života, nismo imali vremena za spremanje zdravog obroka, užine i njihovog pravilnog rasporeda - sada je prilika za to.

Možemo krenuti sa fizičkim vežbama koje se mogu izvoditi u našim domovima i za koje nam nisu potrebni fitnes prostori i teretane. Fizička aktivnost će nam pomoći u oslobađanju od stresa, pogotovo sada kada smo mu dodatno izloženi i doprineti da se bolje osećamo.

Mentalni razvitak

Mentalni razvitak

Pored rada na fizičkom, treba raditi i na mentalnom razvitku. Neki od načina su čitanje knjiga, slušanje muzike, gledanje filmova i serija, slikanje.

Usavršavanje ili učenje novih veština

Ovo je trenutak kada možemo da se posvetimo nekom hobiju za koji ranije nismo imali vremena ili da se oprobamo u nečem novom, usavršavamo ili naučimo neke nove veštine kao što je kuvanje, šivenje, gajenje cveća, tretmani ulepšavanja tela i nege.

Možda otkrijete svoje skrivene talente i sposobnosti. Sama činjenica da ste nešto preduzeli, učinili ili makar pokušali učiniće vas srećnijim jer predstavlja rad na sebi.

Savremene tehnologije

Život u izolaciji za nekoga može predstavljati razdvojenost od najbližih, a za druge čak i preveliku upućenost jednih na druge zbog toga što su porodice dugo zatvorene u kući.

Treba iskoristiti prednost savremenih tehnologija (iako ih često, sa razlogom, okrivljujemo za otuđivanje ljudi). One mogu pomoći ljudima koji žive sami, i ne samo njima, da ostvare kontakt sa porodicom i prijateljima. Ovim drugima, koji previše vremena provode zajedno, omogućiće da svaki član porodice za sebe organizuje svoje vreme – deca pohađaju on lajn nastavu, odrasli mogu pratiti razne kurseve, gledati kulturne sadržaje. Bitno je samo pronaći meru u svemu tome čime ćemo iskoristiti  najbolje od njih bez opasnosti da to preraste u spomenutu zloupotrebu.

Slično važi za praćenje medija kojima smo sada više nego ikada izloženi. Treba ih pratiti i ostati u toku dešavanja ali bez preterivanja.

Pomoći ljudima oko sebe

Osim toga, ne treba da mislimo samo na sebe. Baš u ovakvim momentima treba više nego ikada misliti na druge i pomoći onima kojima je potrebno. Pomoć trebaju starije osobe, članovi porodice ili komšije i bilo ko drugi ko u ovim uslovima ne može brinuti sam o sebi.

Strpljenje i međusobno razumevanje

Ali možda najviše od svega, potrebno nam je strpljenje i međusobno razumevanje koje je važno u svakom vremenu, a pogotovo u ovom vanrednom. Ne nosimo se svi isto sa trenutnom situacijom - budimo jedni drugima podrška, poštujmo mere zaštite, radimo sve što je potrebno najbolje što znamo i nadajmo se najboljem ishodu. Blizu je, samo treba biti strpljiv i odgovoran do kraja. Tako ćemo biti spremni za povratak u normalni život koji se već nazire.