Kako se bezbedno sunčati

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Ultraljubičasto zračenje dospeva na površinu zemlje kao deo spektra sunčevih zraka. Postoji više vrsta ovog zračenja, ali su nama važni UVA i UVB zraci jer upravo oni prodiru kroz našu kožu. UVA zraci izazivaju promene na našim ćelijama, a UVB dovode do nastanka opekotina. Oštećenju ćelija su naročito izloženi ljudi svetle puti.

Direktno izlaganje suncu može biti veoma štetno ukoliko ne koristimo preparate sa zaštitnim faktorima. Obzirom da je ozonski omotač oštećen, zračenje koje dolazi sa sunca prouzrokuje promene na našoj koži, i može dovesti čak i do pojave melanoma (raka kože). Zato je neophodno nositi odeću dugih rukava i nogavica, šešire, naočare, a pri direktnom izlaganju suncu koristiti preparate sa zaštitnim faktorom. Oznaka SPF (sun protecting factor) pokazuje koliko duže naša koža može izdržati na suncu do pojave prvog crvenila u odnosu na period kada ne koristimo nikakvu zaštitu (ukoliko koža na suncu pocrveni za 10 minuta, a krema je sa zaštitnim faktorom 20, to znači da se možemo bezbedno sunčati 200 minuta). Svakako treba izbegavati najjače sunce, u periodu između 10h i 16h.

Preparati za zaštitu od sunca mogu sadržati fizičke ili hemijske filtere. Fizički su npr. cink i titanijum oksid, i oni se koriste u kremama za osetljivu kožu, kod osoba sklonim alergijama. Imaju osobinu da reflektuju ili raspršuju sunčeve zrake i tako štite površinu kože. Vodootporni preparati za sunčanje sadrže određen odnos hemijskih i fizičkih filtera, mada se po izlasku iz vode preporučuje ponovno nanošenje preparata.

Preparati za sunčanje mogu biti u obliku krema, ulja, losiona, mleka. Mleka, ulja i neke kreme su namenjene suvoj koži, jer sadrže više masnih komponenti. Sa druge strane, losioni i emulzije se koriste kod mešovite i masne kože, pa na ovo treba obratiti pažnju pri izboru preparata. Veoma su popularni sprejevi (mleka, ulja i losioni su često u obliku sprejeva) zbog lakoće nanošenja. Izuzetno su pogodni za korišćenje kod dece. Deca predstavljaju najosetljiviju kategoriju jer je njihova koža najosetljivija, a istovremeno su dovoljno nestašni da ih ne možete zadržati ispod suncobrana. Deca treba obavezno da nose šešire i naočare za sunce, a treba im često i što više nanositi preparat za zaštitu od sunca, po mogućstvu sa što jačim faktorom.

Nakon sunčanja, koži je neophodna rehidratacija. Obavezno je nanošenje mleka za telo. Postoje preparati koji su namenjeni upravo nezi posle sunčanja, i oni sadrže optimalnu dozu hidratacije i hranljivih sastojaka kako bi se koža oporavila.

U poslednjih nekoliko godina razvila se još jedna grana kozmetike, dermokozmetika (medicinska kozmetika). Ovi preparati moraju ispuniti stroge zahteve vezane za kvalitet. Pored toga što moraju imati bar jednu aktivnu komponentu koja prodire u ćelije kože i na tom nivou ispoljava svoje dejstvo, ovi preparati moraju biti izrađeni pod posebnim uslovima i sertifikovani određenim proizvodnim standardom. Pre puštanja ovih preparata u promet vrše se klinička ispitivanja na osetljivoj koži. Dermatolozi kod različitih problema na koži preporučuju ove preparate. Farmaceuti u apotekama Vam takodje mogu dati dobar savet i prepoznati neke od blažih problema na koži, i u skladu sa tim preporučiti odredjeni medicinski preparat. Paleta ovih preparata je sve šira, pa oni mogu biti namenjeni seboroičnoj, ozleđenoj, ekcematoznoj koži. Medicinski preparati za sunčanje imaju visoku UVA i UVB zaštitu.