Kako se boriti protiv opadanja kose

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Pojačano opadanje kose stručno se zove alopecija. Uzroci mogu biti veoma različiti, to može biti autoimuno oboljenje, hormonski poremećaj, gljivična infekcija, trauma, radioterapija ili hemoterapija, kao i nedostatak nutrijenata ili stres. Može se javiti i kao posledica korišćenja agresivnih preparata za bojenje i stilizovanje kose.

Ćelavost je parcijalni ili potpuni nedostatak kose, često je uzrokovan seborejom i javlja se pretežno kod muške populacije.

Ljudska kosa se sastoji od 100 000 do 150 000 dlaka, i u proseku dnevno opadne oko 100. Da bi se zadržao postojeći volumen, kosa mora u potpunosti biti obnovljena. Prvi simptomi alopecije se vide pri češljanju i pranju kose, kada se primećuje veći broj opalih dlaka nego obično.

Nedostatak nekih vitamina, kao sto je biotin, kao i minerala kao sto su cink i gvožđe, takođe mogu dovesti do pojačanog opadanja kose.

Tretiranje opadanja kose se radi isključivo na osnovu uzroka. Zato je najbolje obratiti se lekaru, koji će specijalnim testovima utvrditi uzrok i predložiti odgovarajuću terapiju. Od dijetetskih suplemenata na tržištu postoje i tačno određene formulacije namenjene jačanju kose. One sadrže vitamine B grupe, beta karoten, folnu kiselinu, biotin, inozitol, silicijum, magnezijum, cink. Veliki broj medicinskih šampona, regeneratora, maski za kosu takođe ima ovu namenu. Koncentrovani preparati u obliku losiona (ampule, sprejevi) koji se ne ispiraju posle pranja imaju veću efikasnost i duže delovanje. Ipak, ove preparate treba koristiti kao preventivu i za održavanje već postignutog rezultata. Minoksidil je galenski lek, na režimu izdavanja bez lekarskog recepta, koji se koristi za stimulaciju rasta kose. Primenjuje se lokalno na koži glave. Poboljšava cirkulaciju na mestu primene i revitalizuje atrofične folikule dlake.

Farmaceuti u Lilly apotekama Vam mogu dati pravi savet o tome šta bi bilo najbolje za Vas, na osnovu dužine trajanja simptoma, trenutnog stanja vašeg organizma kao i lekova koje uzimate ili ste uzimali.