Kako se izboriti sa kašljem

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Kašalj je nespecifični simptom koji se može javiti kao prateći efekat kod mnogih oboljenja. Obavezni je simptom respiratornih infekcija, ali se često pojavljuje i kod alergija, različitih nadražaja, problema sa ždrelom, gornjim delovima jednjaka, glasnim žicama. Ukoliko kašalj duže traje, neophodno je otići lekaru jer on može biti i znak nekih ozbiljnijih problema.

 

Suv, nadražajni kašalj je uglavnom izazvan alergijskom reakcijom, ili je znak obične prehlade. Od biljnih preparata ovde efekat ima beli slez (u obliku sirupa ili macerata), koji umiruje nadražajni kašalj. Veliki broj OTC preparata (u obliku pastila) koristi se kod dece i odraslih. Lekove za ovu namenu treba koristiti samo uz napomenu lekara.

 

Ukoliko se pri iskašljavanju pojavljuje sekret, onda je reč o produktivnom kašlju, koji je neophodno razmekšati kako bi se lakše uklonio iz organizma. Od biljnih preparata za ovu namenu koriste se timijan, bršljan, jagorčevina i bokvica, najčešće u obliku sirupa, šumećih tableta ili pastila. Šumeće tablete se rastvaraju u čaši vode, a pastile lagano otapaju u ustima. Daju se deci i odraslima.Terapija traje nekoliko dana. Ukoliko se kašalj nastavi i nakon nedelju dana primene, neophodno je obratiti se lekaru. Produktivni kašalj je često posledica mikroorganizama, ali će Vaš lekar onda uključiti još neke lekove (antibiotike) uz terapiju za olakšavanje simptoma.

 

Velika populacija ljudi koji često imaju problema sa kašljem (najčešće produktivnim) su pušači. Nakupljanje toksina iz cigareta u plućima produkuje sekret, zbog nagomilavanja čestica stranih organizmu. Pluća se zato brane tako što te toksine izlučuju. Zato je ovaj tip kašlja produktivan. U apotekama postoje i preparati namenjeni pušačima, koji olakšavaju izlučivanje i iskašljavanje ovakvog sekreta.

 

Ukoliko ste na hroničnoj terapiji nekim lekom, bilo da je to lek za terapiju povišenog krvnog pritiska ili neku drugu namenu, potrebno je da to naglasite svom farmaceutu, jer neki lekovi kao neželjeno dejstvo mogu inicirati kašalj.