Koliko je važna voda?

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

U sastavu ljudskih ćelija najzastupljenija je voda. Voda je neophodna organizmu da bi opstao, pa je leti veoma važno nadoknadjivati je. Termin rehidratacija koristi se u više situacija:

  1. Veoma je važno nadoknaditi tečnost koja je izgubljena znojenjem, preko kože koja je direktno izložena suncu. Zato je neophodno posle sunčanja upotrebiti neki od preparata koji su namenjeni upravo rehidrataciji. Ovi preparati sadrže antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale nastale u koži kao posledica sunčevih zraka. Oni takodje vezuju vodu i duže je zadržavaju na koži i tako omogućuju bolje iskorišćenje. Stvaraju i nežni zaštitni film na površini kože čineći je glatkom imekom. Sve ovo sprečava perutanje (deskvamaciju) i produžava život samih ćelija, pa je samim tim produžena i preplanulost.

  2. Tečnost se mora unosti iznutra isto koliko i spolja, jer je neophodna svim našim organima da bi bolje funkcionisali. Voda se mora unositi često, i to ne na osnovu žeđi, jer kada se žeđ oseti, uglavnom je proces dehidratacije već uveliko započet. Dobro je unosti vitamine i minerale zajedno sa tečnošću, da bi se imunitet održao na potrebnom nivou, jer vrućine i napor u toku leta (pivanje, sportske aktivnosti) ubrzavaju metabolizam, ali i iscrpljuju organizam.

  3. Ukoliko dođe do crevnih infekcija, ili bilo kog oblika dijareje koja se leti često javlja, ne samo zbog mikroorganizama, već i zbog promene hačina ishrane, sredine i načina ponašanja (aktiviranja organizma u fizičkom smislu), uz rehidrataciju je neophodna i nadoknada elektrolita. Farmaceut u apoteci će vam najbolje objasniti koje preparate morate imati uz sebe i kako ih koristiti ako dođe do ove vrste dehidratacije.

Iako zvuči čudno u savremenim uslovima, odeću natopljenu znojem ne treba skidati dok traje izloženost visokoj temperaturi, jer se time povećava površina isparavanja, pa telo još više gubi vodu. Naprotiv, treba je zadržati na sebi da bi se telo lakše rashladilo, i što pre potražiti tečnost, bilo pod tušem ili na drugi način.