Komplikacije virusnih respiratornih infekcija

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Virusne infekcije najčešće traju 3 do 5 dana, nakon čega se simptomi polako smiruju. Ipak, može doći do komplikacija ukoliko je organizmu oslabljen imunitet. Javljaju se upala sinusa(sinuzitis), upala uha (otitis), upala bronha (bronhitis) i upala pluća (pneumonia), uglavnom kao komplikacija virusa gripa.

Kod prehlade dolazi do zadebljanja sluznice nosa, pri čemu se blokira normalno pražnjenje sekreta i tako stvaraju uslovi za razvoj bakterijske infekcije. Dolazi do glavobolje i bola u predelu sinusa, guste sekrecije iz nosa i prema ždrelu, može se povećati i telesna temperatura. Lekar će svakako preporučiti pravu terapiju, a preporučuje se ispiranje sluznice fiziološkim rastvorom ili rastvorom morske soli. Ovi preparati se mogu naći u obliku kapi ili sprejeva za nos.

Upala uha se najčešće javlja kod dece. Infekcija može zahvatiti spoljašnje, srednje ili unutrašnje uho. Eustahijeva tuba povezuje ždrelo sa srednjim uhom, i kod dece je ona nerazvijena u potpunosti, tako da se tu zadržava sekret i prenosi do srednjeg uha. Zadržavanje sekreta pogoduje razvoju bakterija i dolazi do upale. Uho je veoma bolno na dodir i otorinolaringolog mora dati predlog terapije. Kao pomoćno sredstvo za olakšavanje tegoba mogu se upotrebiti troprocentni hidrogen i sprejevi namenjeni ovim simptomima.

Bronhitis se može javiti kao komplikacija virusne infekcije nosa i grla, a manifestuje se lučenjem i zadržavanjem sluzi u bronhijama. Sluz se iskašljava, obično je povišena temperatura i otežano je disanje. Lekar će propisati neophodnu terapiju, a savetuje se odmor i uzimanje velikih količina tečnosti kako bi se sekret što lakše iskašljao.

Retko može doći do pojave upale pluća, tj. pneumonije. Ona se uglavnom javlja kod hroničnih bolesnika, dolazi do upale alveola, najsitnijih struktura pluća i zahteva ozbiljniju terapiju.

Zbog svega ovoga je virusnu infekciju potrebno odležati, uzimati dovoljno vitamina C i piti dosta čajeva.