Krpelji i zaštita

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Poslednjih godina se velika pažnja posvećuje informisanju javnosti o krpeljima i Lajmskoj bolesti (boreliozi) koju oni prenose. Prevencija uključuje nošenje šešira, dugih rukava i dugih nogavica čak i na visokim temperaturama (ovo se savetuje i zbog štetnog uticaja sunčevih zraka). Zavod za javno zdravlje svake godine uzorkuje i ispituje inficiranost krpelja prisutnih u javnim parkovima i šumama Srbije.

Krpelji se nalaze u travi, na drveću, žbunju, odakle traže svoje domaćine.Kod domaćih životinja njihovo otkrivanje je otežano zbog prisustva dlake.

Mehanizam pronalaženja domaćina se kod krpelja oslanja na
specifičan miris kože sisara.
Kada jednom dospeju na domaćina krpelji traže mesto na kome će zariti svoje rilice i hraniti se krvlju dok ne prikupe dovoljnu količinu.
Ženka krpelja tada otpada sa domaćina i polaže jaja na zemlju. Jaja se u proleće razvijaju u larve koje pronalaze svoje prve domaćine, najčešće glodare ili neke druge sitne životinje. Do jeseni larve rastu a zatim miruju preko zime da bi se na proleće pretvorile u mlade krpelje. Kako u toku života menjaju nekoliko domaćina, počevši od prvog zaraženog, krpelji svakom narednom prenose zarazne bolesti.

U Evropi je, od zaraza koje prenose krpelji, za ljude najopasnija lajmska bolest a koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi. Bolest prolazi bez ikakvih posledica ukoliko se leči u ranom stadijumu. Nažalost, zbog prirode bolesti veoma je teško dati sigurnu dijagnozu u tom početnom stadijumu.

P
rvi znak lajmske boleti je crveni osip koji se proširuje po koži. Osip ne izaziva svrab niti bol a može se dogoditi i da nestane sam od sebe potpuno neprimećen. Na mestu uboda javlja se crveni krug koji se širi, Erythema migrans. Desetak dana po inficiranju, počinju simptomi koji ukazuju na grip: glavobolja, malaksalost, bol u zglobovima i mišićima, groznica itd. Ukoliko se ne uspostavi prava dijagnoza i ne počne lečiti na vreme dolazi do ozbiljnijih tegoba - artritisa, hroničnog oticanja zglobova, oštećenja perifernog nervnog sistema [nastaju u 15 % slučajeva], dok u 8% slučajeva zakasnelog tretmana dolazi do poremećaja rada srca. Takođe je moguća pojava meningitisa i encefalitisa koji se mogu prepoznati po ukočenom vratu, zaboravnosti, konfuziji, groznici i preosetljivosti na svetlost.

U našim apotekama možete pronaći preparate koji odbijaju krpelje, a naši ljubazni farmaceuti će vam dati sve korisne savete koji su vam potebni, kako biste se zaštitili.