Letnje infekcije

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

U letnjem periodu čini se, najviše posla imaju dermatovenerolozi. Ipak, pored kožnih infekcija, veoma su česte i upale uva, urinarne i crevne infekcije.

Koža je leti izložena uticaju jakih sunčevih zraka, pa je potrebno izbegavati najjače sunce i veoma je važno koristiti preparate sa jakim zaštitnim faktorima. Nakon sunčanja kožu treba negovati hidratantnom kremom ili mlekom, kako bi se sačuvala vlažnost i spečilo isušivanje kože. Ako je ne sačuvamo na ovaj način, koža postaje osetljivija i podložnija infekcijama.

Ukoliko boravite na javnim kupalištima (bazeni, gradske plaže, vodeni parkovi) treba dodatno obratiti pažnju na higijenu, jer se ovde veoma često mogu javiti infekcije. Ukoliko ste skloni konjuktivitisu, nemojte roniti sa otvorenim očima. Osobe koje leti imaju upalu uva, treba da koriste antiseptike za uši (u obliku kapi, mogu se kupiti u apoteci bez recepta).

Gljivice na telu (a najčešće stopalima) mogu se sprečiti tako što se stopala održavaju suvim kad god niste u vodi, a prevencija urinarnih infekcija podrazumeva presvlačenje mokrog kupaćeg kostima kao i postavljanje čistog peškira preko ležaljke. Ovo je važno naročito za žene koje su sklone dermatovenerološkim problemima. Tuširanje je neophodno pre i nakon izlaska iz bazena, a pri ulasku na kupalište treba obavezno proći kroz zonu za dezinfekciju kako bi se i obuća koja se koristi očistila.

Konzumiranje brze hrane i neispravna voda dovode do crevnih virusnih ili bakterijskih infekcija. Rashladni uređaji u marketima mogu biti neispravni, a za svaki slučaj svim namirnicama koje kupujete treba proveravati rokove trajanja. Ukoliko do infekcije ipak dođe, najpre treba pokušati sa upotebom probiotika i nadoknadom elektrolita. Ako se simptomi nastave ili pojačaju i pored ove terapije, treba se obratiti lekaru koji će odrediti dalji tok lečenja.

O kvalitetu vode na bazenima vode računa Zavodi za javno zdravlje, oni uzorkuju i ispituju sadržaj ove vode, kao i koncentraciju hlora u njoj. Prirodna kupališta nemaju mogućnost hlorisanja, pa je tuširanje nakon izlaska iz vode neophodna zaštita.