Leto, insekti i repelenti

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Lepo vreme koje smo toliko dugo cekali donosi i male neprijatnosti. Komarci i krpelji prave probleme svima koji vole šetanje u prirodi  u odeći kratkih rukava i nogavica.

Poslednjih godina se velika pažnja posvećuje informisanju javnosti o krpeljima i Lajmskoj bolesti (boreliozi) koju oni prenose. Krpelji mogu biti nosioci Borelie burgdoferi, bakterije koja je uzročnik Lajmske bolesti. Simptomi su umor, povišena temperatura, glavobolja, depresija, a na mestu uboda javlja se Erytema migrans, crvenilo u obliku širokog kruga. Ukoliko se ne leči, kasniji simptomi mogu zahvatiti srce, zglobove i centralni nervni sistem. Zato se obavezno treba javiti lekaru koji će uraditi serološke testove i odrediti terapiju. Prevencija uključuje nošenje šešira, dugih rukava i dugih nogavica čak i na visokim temperaturama (ovo se savetuje i zbog štetnog uticaja sunčevih zraka). Zavod za javno zdravlje svake godine uzorkuje i ispituje inficiranost krpelja prisutnih u javnim parkovima I šumama Srbije.

Drugi problem, manje opasan od krpelja, osim za osobe sklone alergijama, su komarci. Komarci na našim prostorima nisu prenosioci bolesti, ali oni koji vole egzotična putovanja mogu biti izloženi malaričnim komarcima. Farmaceutska industrija danas pravi veliki broj repelanata za upotrebu na koži ili u prostoru. Mogu biti u obliku tabletica koje isparavaju, raznih stikera koji se lepe na površine, mogu emitovati mirise ili talase od kojih insekti beže. Neki od njih se nanose direktno na kožu prskanjem ili mazanjem. Postoje prirodni i veštački repelenti, a njihova bezbednost je garantovana, s tim što se alergije i neželjene reakcije mogu ispoljiti kod osetljivih osoba, a naročito dece i trudnica.

Zato se uvek treba posavetovati sa farmaceutom o tome koji repellent možete primeniti, naročito kod dece. Mnogi od njih su na prirodnoj osnovi, izolovani iz biljnih vrsta (alfa – terpeni, karvakrol, ulje morača, lavande, cimeta, kedra) i bezbedni su za primenu na nežnoj dečjoj koži.

U našim apotekama ćete u toku sezone moći da pronađete odgovarajuću zaštitu za sebe i svoju porodicu. Farmaceuti će vam dati korisne savete o prevenciji uboda i načinu upotrebe repelanata, a onda ćete moći da potpuno uživate u letnjim aktivnostima.