Loše varenje i nadimanje u stomaku

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Praznici su tu, ali uživanje u krugu porodice i gastronomskim poslasticama može dovesti do pojave lošeg varenja i problema sa gasovima u stomaku. Jako je bitno da se proveri poreklo simptoma, naročito ako su oni učestali, a ne trenutna pojava.
Glavni razlog pojave nadimanja su gasovi koji nastaju gutanjem vazduha, a zatim i oni koje produkuju bakterije u crevima. Tu su i celijakija (preosetljivost na gluten), i odredjene namirnice koje mogu biti odgovorne za nastajanje veće količine gasova, i prouzrokovati nadutost. Malobrojni sastojci gasova imaju neprijatan miris, kao što je sumpor kog ima u tragovima. Često se mogu javiti i grčevi, jak bol na mestu gde je zarobljen vazduh. Ovaj bol se najčešće oseća u delu ispod jetre i slezine. Ukoliko pored navedenih simptoma postoje i opstipacija ili dijareja, nedostatak apetita, povišena temperatura, anemija ili krv u stolici, treba se obratiti lekaru koji će uraditi neophodne testove.
Tretman različitim OTC preparatima i dijetetskim suplementima može ublažiti ove simptome. Farmaceuti u našim apotekama će vam dati najbolji savet kako da problem prevaziđete, a shodno vašem opštem zdravstvenom stanju i eventualnoj terapiji koju već konzumirate. Lekovi koji su na bazi simetikona, a kod nas su registrovani kao lekovi koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta, su vrlo efikasni. Koriste se i antacidi. Aktivni ugalj takođe ima svoj značaj ovde, kao i probiotici. Dijetetski suplementi na bazi biljaka sadrže prirodne sastojke koji mogu pospešiti probavu.
Treba svakako izbegavati namirnice koje mogu pogoršati stanje, kao što su mleko, kupus, kelj, mahunarke, celo zrno žitarica, gazirana pića. Posebnu grupu čine pacijenti koji imaju netoleranciju na laktozu ili alergiju na neke vrste namirnica. Oni moraju biti podvrgnuti specijalnom režimu ishrane i adekvatnoj suplementaciji. Osobe koje ne konzumiraju mleko moraju na drugi način obezbediti dovoljne zalihe kalcijuma svom organizmu. Uz kalcijum je neophodan i vitamin D, jer oni zajednički učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.