Mala kućna apoteka – Šta poneti na letovanje?

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Na more prvenstveno idemo zbog sunca, ali moramo biti spremni i na njegove štetne efekte. Prva pomisao pri pakovanju za letovanje je svakako zaštitini faktor. Moramo sebe i svoju porodicu štititi od štetnih zraka, pa shodno tipu kože treba poneti preparate sa jačim ili slabijim zaštitnim faktorom, kao i preparate za posle sunčanja, koji će sačuvati vašu kožu od dehidratacije.

Da biste dobili lepu boju možete mesec dana pre letovanja, kao i na samom letovanju koristiti neki od preparata koji sadrže beta karoten. Novija istraživanja su pokazala da redovno korišćenje beta karotena smanjuje rizik od nastanka melanoma. Ukoliko se ipak desi da koža pocrveni na suncu, neophodno je imati mast za opekotine. Veliki broj preparata za smirenje upale kože nalazi se u apotekama, pa možete pitati farmaceuta za savet. Neki od ovih preparata su na biljnoj bazi (mogu vam koristiti i kod ujeda komaraca ili meduza), a popularni su i preparati koji sadrže riblje ulje, kao veliki izvor nezasićenih masnih kiselina, dodatno obogaćeni vitaminima A i D.

Uz sebe svakako treba imati toplomer i preparat za snižavanje telesne temperature, naročito ako putujete sa decom. Ovde takodje morate konsultovati farmaceuta, koji će na osnovu uzrasta i eventualnih alergija na lekove preporučiti ono što je najbolje za vas i članove vaše porodice. Alergije na sunce su poslednjih godina sve češće kod dece i odraslih, pa bi trebalo imati antihistaminik, u obliku krema ili oralni, naročito ako znate da ste skloni alergijama. I ovo je jedan od razloga zašto treba izbegavati najjače sunce.

Crevne infekcije su česte u toku leta, pa vam probiotici mogu biti korisni. U apoteci možete kupiti i neke pastile protiv bola u grlu, a na biljnoj bazi. Povrede, naročito ogrebotine i posekotine, su česte, pa bi trebalo imati alkohol, hidrogen, sterilnu gazu i hanzaplaste. Sredstva protiv insekata, repelenti su takođe važni, njih treba pažljivo odabrati na osnovu uzrasta deteta, i opet, sklonosti alergijama.
I na kraju, ne zaboravite dobro raspoloženje! Srećan put!