Datum postavljanja: 21.02.2020

Muči Vas nesanica?

Dragana Novaković, spec.magistar farmacije
Piše Dragana Novaković, spec.magistar farmacije
Apoteka Lilly 153, Trgovačka 13 - Žarkovo, Beograd

Nesanica je čest problem savremenih ljudi koji umanjuje kvalitet života. Procenjuje se da svaka četvrta osoba ima problem sa spavanjem. Kao pomoć većinom se koriste dijetetski suplementi, koji su lako dostupni, imaju manje neželjenih efekata i ne izazivaju zavisnost.

U našim Lilly apotekama se nalaze brojni preparati namenjeni nesanici. Dostupni su u obliku kapi, kapsula, tableta i čajeva. Ovi preparati mogu biti monokomponentni ili kombinacija više sastojaka. Sve više je preparata koji sadrže melatonin. Medju biljne ekstrakte koji su najčešće u sastavu ovih preparata spadaju: valerijana, hmelj i melisa.

Ekstrakt Valerijane (Valeriana Officinalis) kao aktivna komponenta preparata za spavanje, deluje kao sedativ i preporuka je da se koristi jedan do dva sata pre odlaska na spavanje. Ne izaziva zavisnost, ali prilikom dugotrajne upotrebe kod nekih osoba može dovesti do nesanice, razdražljivosti ili glavobolje. Preporučuje se pauza posle tri nedelje upotrebe preparata sa valerijanom, kako bi se izbegli neželjeni efekti. Ne treba ih kombinovati uz alkohol ili sedative, zbog pojačanog sedativnog efekta.

Hmelj (Humulus Lupulus) se uglavnom nalazi u kombinaciji sa valerijanom i pasiflorom. Upotreba preparata na bazi hmelja može da ublaži nemir, da pruži kvalitetniji san, umanji stres i anksioznost. Dugotrajna primena i prekoračenje doze može dovesti do omamljenosti, a izvesne su i tegobe sa varenjem.

Preparati matičnjaka (Melissa Officinalis) se primenjuju kod nesanice izazvane premorom. Za lekovita svojstva matičnjaka odgovorna su esencijalna ulja citronelal i citral. Matičnjak se obično kombinuje sa drugim biljem koje umiruje: valerijanom, kamilicom, hmeljom.

Lavanda (Lavandula Angustifolia) ima umirujuće dejstvo i odlično deluje na psihu, koristi se za lečenje: nesanice, glavobolje, anksioznosti kao i kod problema sa varenjem. Cvet lavande se koristi za pravljenje čaja. U našim Lilly apotekama možete naći i višekomponentne preparate lavande u kombinaciji sa: magnezijumom, matičnjakom, hmeljom, magnolijom.

Melatonin je hormon koga prirodno proizvodi epifiza, žlezda koja se nalazi u mozgu. Poznat je kao ’’hormon tame’’, jer se izlučuje u mraku. On utiče na regulaciju budnosti i sna. Povećana koncentracija melatonina u krvi dovodi do pospanosti i sna. Dovoljna količina melatonina pozitivno utiče na raspoloženje, dok njegov nedostatak dovodi do zamora, uznemirenosti i lošeg raspoloženja. Kako starimo, nivo melatonina opada, što je i jedan od uzroka nesanice kod starijih ljudi. Ovaj hormon izuzetno je važan za naš „unutrašnji sat“ koji nam daje signale kada je vreme za spavanje, a kada za najveću aktivnost. Oprez kod primene, jer visoke doze mogu uticati na sekreciju hormona gonadotropina (LH i FSH) kod oba pola, kortizola, prolaktina i hormona štitne žlezde. Treba ga izbegavati i kod dece, adolescenata, kao i u trudnoći. Preporučeno doziranje je 1mg dnevno, uveče pred spavanje uz upotrebu ne dužu od 8 nedelja.

Suplementi na bazi magnezijuma Vam takodje mogu pomoći da boje spavate. Magnezijum utiče na nervni sistem, tako što molekulima koji izazivaju uzbudjenje, onemogućava da se vežu za neurone, što rezultira smirenju Vašeg nevnog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Ako imate problema sa spavanjem, prvo razmislite o promeni načina života kao što je smanjivanje kofeina, kafe ili nekih vrsta čaja, uspostavljanje redovnog vremena za spavanje i izbegavanje gledanja TV programa pred spavanje. U prilog tome je i upotreba dijetetskih suplemenata, a Vaš Lilly farmaceut će Vam pomoći da pronadjete najbolji preparat za vaš lepši san.