Datum postavljanja: 13.10.2021

Nega dekubitalnih rana

Adriana Živadinović, magistar farmacije
Piše Adriana Živadinović, magistar farmacije
Apoteka 115, Knjaza Miloša 145, Aleksinac

Dekubitalne rane ili rane od ležanja predstavljaju jedan od najvećih izazova za farmaceute i lekare, budući da je reč o otvorenim ranama na koži pacijenta, nastalim usled pritiska, prekida ili oštećenja nerava i loše cirkulacije. Komplikacije dekubitalnih rana mogu se sprečiti pažljivom negom i redovnim tretiranjem. 

Šta su dekubitalne rane i zašto nastaju?

Dekubit, dekubitus ili dekubitalna rana predstavlja specifičnu vrstu promena na koži koje nastaju usled dejstva kontinuiranog pritiska na određene delove tela tokom dugih perioda ležanja u postelji. Pritisak i delimični ili potpuni gubitak  cirkulacije su osnovni razlozi nastanka ovih rana. Veoma su česta pojava kod nepokretnih ili slabo pokretnih osoba, koje su primorane da najveći deo vremena provode u krevetu ili invalidskim kolicima. Najčešće lokalizacije dekubita kod pacijenata su krsni predeo, zatim peta, bok, mada se mogu javiti i na ostalim delovima tela kao sto su laktovi, kolena ili potiljak.

Kako nastaju dekubitalne rane?

Pritisak na određeni deo tela definiše se kao najvažniji spoljašnji faktor nastanka dekubitalnih rana, ali ne i kao jedini. Uz rame sa njim dolazi vlažnost kože izazvana znojem, kao faktor od izuzetnog značaja, jer dugotrajno i produženo prisustvo vlažnosti dovodi do promena u strukturi kože, a time i povećanog rizika za nastanak rana. Šansa za pojavu dekubitalnih rana se povećava ukoliko higijena pacijenta nije na adekvatnom nivou, što uključuje redovno menjanje posteljine, pižame ili pelena. Na sve ove faktore mozemo uticati i ukloniti ih ili umanjiti njihovo dejstvo. Na unutrašnje faktore možemo samo delimično uticati. Među njima se najčešće pominje neuhranjenost, zatim bolesti koje smanjuju protok krvi do kože (ateroskleroza) ili bolesti koje smanjuju osećaj u koži (paraliza).

Faze razvoja dekubitalnih rana, nega i lečenje

Lečenje dekubitusa je dugotrajno. Iziskuje pored stručnosti i upornosti, određeni način ishrane, kao i nadzor od strane zdravstvenog osoblja.

Dekubitalne rane prolaze kroz određene faze, koje su jasno uočljive, što daje pacijentu šansu da blagovremeno reaguje, potraži profesionalnu pomoć, kao i da tretira dekubitalnu ranu u nastajanju i spreči dodatne komplikacije.

U zavisnosti od dubine oštećenja, dekubitusi se dele u pet faza:

I faza – crvenilo kože, lokalna temperatura, otok

II faza – crvenilo, lokalna temperatura, otok, plik i oštećen gornji sloj kože

III faza – oštećenje gornjeg sloja kože, širi se i na dublje slojeve

IV faza – oštećenje prodire u dublje slojeve kože, a može zahvatiti i mišiće

V faza – tkivo između kože i kostiju je potpuno uništeno, a oštećenje može zahvatiti i kosti.

 

 

Rana od pritiska prvog i drugog stepena (kada je zahvaćena samo koža) može se lečiti bez operacije, u kućnim uslovima. Ukoliko je rana od pritiska trećeg ili četvrtog stepena, ako je velika i ne može da zaraste nekoliko nedelja, čak ni uz stručnu pomoć - najbolji lek je operacija.

Pojava dekubitalnih rana zahteva adekvatno reagovanje već u prvoj fazi. Na ovaj stadijum se može uticati maksimalnim rasterećenjem od pritiska, održavanjem higijene, utrljavanjem hranjivih krema ili primenom savremenih obloga. Dakle, rešenje je da se rana izloži vazduhu, da se pacijent kupa bez ograničenja, jer se na taj način postiže ispiranje bakterija iz rane, održavanje higijene kože, a samim tim i brže zarastanje. Nakon toga, rana se može tretirati sredstvom za dezinfekciju ili antiseptičnim sprejevima koji deluju protiv bakterija, gljivica i virusa i previti sterilnom gazom ili nekom drugom oblogom za rane. Kupanje bolesnika nikada

nije zabranjeno, iako se to povremeno može čuti i najbolje je koristiti ph5 neutralne medicinske sapune i ulja. Kupanje je poželjno i kod bolesnika sa zatvorenom i kod bolesnika sa otvorenom ranom, kod operisanih bolesnika, kod onih koji čekaju operaciju i kod onih koji se oporavljaju od operacije.

 

Bolne iritacije na koži nastale usled dugog ležanja i dekubita u prvoj fazi, jenjavaju posle primene krema ili masti, koje u svom sastavu sadrže komplekse enzima, bornu kiselinu, etarsko ulje lavande, holesterol, pantenol, kao i etarska ulja drugih lekovitih biljaka. Ove aktivne komponente deluju protiv upale, ublažavaju sve neprijatne simptome na koži, podstiču regeneraciju i pospešuju zarastanje rana. Ovo se dešava tako što pojačavaju imuni odgovor samog tkiva, te se pokreće mehanizam za proizvodnju odbrambenih supstanci čime se sprečava dalji razvoj promena na koži. Koriste se nanošenjem na promenjeno obolelo mesto i njegovu okolinu u debljem sloju, a po potrebi može se preko staviti zavoj ili gaza. Pre primene masti, promenjeno mesto treba očistiti, a preporučuje se uklanjanje propalog tkiva, sasušenog sekreta i sl.       

Sterilne obloge sa medicinskim medom pogodne su za lečenje dekubitalnih rana u prvom i drugom stadijumu. Obloga se postavlja direktno na ranu i može se osigurati zavojem ili flasterom, po potrebi. Visoka osmotska aktivnost meda je posledica niskog sadržaja vode i visokog procenta šećera i upravo ta osobina meda dovodi do bržeg zarastanja rana, smanjenja infekcije i upale rane.

 

U širokoj primeni su sredstva u obliku praška u spreju koja deluju kao zaštitina barijera, te mogu sprečiti infekcije kod dekubitalnih rana sa sekrecijom, koje se javljaju u drugom stadijumu. Uglavnom sadrže jone srebra koji deluju protiv bakterija i sprečavaju infekciju, zatim kaolin koji upija višak sekreta kod rana i hijaluronsku kiselinu koja stvara tanak vlažan film, a i sama koža je sadrži.

U nezi i lečenju poodmaklih stadijuma dekubitusa, moramo obavezno kontaktirati nadležnu zdravstvenu ustanovu, u cilju sprovođenja konstantne kontrole infekcije, antibiotske terapije, kao i primene različitih vrsta lekova. Takođe, treba naglasiti da lečenje dekubitusa ne podrazumeva obaveznu primenu antibiotika. Ako pacijent nema opšte znake infekcije, kao što su npr. povišena telesna temperatura, nema velikog opravdanja za primenu antibiotika.

U okviru prevencije se preporučuje:

  • pregled kože svakodnevno kako bi se na vreme uočila promena na koži
  • promena položaja bolesnika svaka dva sata
  • održavanje kože čistom i suvom u svakom momentu (neophodno je oprati pacijenta neutralnim sredstvima i to svakoga dana, kao i masirati, utrljavati hranjive kreme, sa pantenolom ili uljem žutog noćurka)
  • nabavka antidekubitnog dušeka, koji obezbeđuje konstantnu masažu tela i menjanje raspodele pritiska na telo pacijenta
  • redovna i pravilna ishrana, uz unos dovoljne količine belančevina, vitamina (posebno vitamina A i C), kao i cinka, gvožđa i bakra, jer to pospešuje zarastanje rana, dok se unos alkohola i cigareta zabranjuje

U Lilly apotekama možete pronaći sve što je potrebno kako bi pacijentu olakšali tegobe i boravak u postelji, kao i korisne savete naših farmaceuta koji su Vam na raspolaganju u svakom trenutku.