Nega i lečenje etarskim uljima

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Eterična (ili etarska) ulja su proizvodi biljnog porekla veoma jakog mirisa. U njihovom sastavu su prisutna mnoga organska jedinjenja: alkoholi, aldehidi, ketoni, različite masne kiseline. Ipak, za svojstva koja ova ulja imaju odgovorni su terpenoidi. Danas je njihova primena veoma široka, koriste se u medicini, kozmetologiji, industriji parfema, kao začini…Biološka uloga kod biljaka im je da pomažu oprašivanje I štite biljku od napada insekata I drugih životinja, kao I od infekcije. Najvažnija osobina ovih ulja je da veoma brzo I intenzivno isparavaju, pa imaju veliku ulogu u lečenju respiratornih infekcija, raznih problema sa kožom, a pomažu I kod stomačnih problema.

Od davnina se koriste za inhalaciju, ispiranje usta I grla, mogu se praviti obloge, deluju antimikrobno, jačaju lokalni imunitet, poboljšavaju koncentraciju, opuštaju I smiruju. Evo nekoliko primera ulja koja se veoma često upotrebljavaju:

Etarsko ulje morača koristi se u lečenju respiratornih infekcija, kao ekspektorans (sredstvo za iskašljavanje) ali kao stomahik I karminativ (za poboljšanje probave).

Etarsko ulje timijana koristi se kao spazmolitik I ekspektorans (olakšava izlučivanje sekreta I iskašljavanje), a ima I antimikrobno delovanje.

Etarsko ulje mente koristi se kao spazmolitik, tj. opušta glatke mišiće, ima I antimikrobno delovanje. Utrljavanjrm u kožu postiže se efekat hlađenja.

Etarsko ulje lavande deluje sedativno, koristi se kod umora I nesanice, kao I za smanjenje gasova I nadutosti u stomaku.

Etarsko ulje ruzmarina poboljšava prokrvljenost kože. Opušta spazam glatkih mišića creva.

Etarska ulja limuna, bergamota, ruzmarina I eukliptusa mogu se dodati za pripremu opuštajućih kupki. Ulje čajevca stimuliše imuni sistem I treba ga koristiti kod gripa I prehlade.

Eukaliptus, žalfija, bor se intenzivno koriste za inhalaciju kod prehlade. Važno je držati oči zatvorene kako bi se izbegla iritacija.

Od skoro u asortimanu naših apoteka postoji širok spektar etarskih ulja. Naši farmaceuti će vam objasniti kako se primenjuju I dati vam sve potrebne savete njihovoj primeni.