Nega kože nakon depilacije i brijanja

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Dlačice generalno rastu na svim delovima ljudskog tela, osim na usnama, stopalima, šakama i unutrašnjem delu ruku. Svaka savremena kultura je razvila socijalne i religiozne norme vezane za prisustvo dlačica na telu. U većem delu sveta depilacija predstavlja kako estetski tako i higijenski proces.

Postoji više načina uklanjanja dlačica, kao što su brijanje, depilacija kremom ili voskom, epilacija i slično. Zajedničko za sve ove postupke je da mogu iritirati kožu. I žene i muškarci su skloni iritaciji. Ukoliko je koža osetljiva, može se javiti svrab, crvenilo, osip, pucanje kapilara, pa i akne.

Osetljivu kožu treba pripremiti za depilaciju, i kontinuirano je negovati preparatima koji neće zapušiti pore. Bar jednom nedeljno treba sprovesti piling celog tela. Pre depilacije kožu treba očistiti obratiti pažnju ukoliko postoji rana, opekotina ili druga ozleda kako ne bi došlo do infekcije.

Nadraženu kožu je neophodno smiriti. Postoje gotove formulacije namenjene nezi kože nakon depilacije i takve preparate treba naneti na kožu u tankom sloju, oni su najčešće u obliku gela ili losiona. Ne preporučuje se mazanje mleka i ulja kako bi se izbeglo urastanje dlačica. Ukoliko ipak dođe do pojave crvenila, treba koristiti balzame na bazi pantenola, kamilice, nane ili nevena koji umiruju kožu.

Veoma je važno da se koža nakon depilacije ne izlaže izvorima prevelike toplote kao što su saune, vruće kupke, solarijumi.  Brijač treba da bude oštar i čist, da ne bi došlo do infekcije. Neophodno je održavanje higijene brijača za višekratnu upotrebu. Ukoliko dođe do posekotine, odlični su preparati koji sadrže mentol jer prijatno hlade kožu. Ovde mogu pomoći i bebi puderi, kao i talk. Međutim, puderi mogu zapušiti pore pa ih treba upotrebljavati sa oprezom.

Farmaceuti u Lilly apotekama Vam mogu dati korisne savete kako da izgledate negovano i lepo, i sprečite iritaciju osetljivih regija na svojoj koži.