Nega osetljive kože dermokozmetičkim preparatima

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Nega osetljive kože je oduvek predstavljala veliki izazov za farmaceutske kompanije. Poslednjih godina razvoj kozmetike doprineo je rešavanju određenih problema, ali i dalje postoje određene grupe pacijenata koji odreaguju alergijom. Najviše pažnje se posvećuje koži lica, na koju uticaj imaju spoljni i unutrašnji faktori. Koža može biti osetljiva, dehidrirana, masna, sklona aknama ili suva. Dodatno može postojati neki dermatološki problem (povreda, infekcija). U periodu kada je koža izložena suncu, ona postaje dehidrirana, pa se dodatno može javiti iritacija, crvenilo, svrab, suvoća ili ekcem. Smanjuje se i produkcija sebuma od strane lojnih žlezda, koji ima ulogu da je štiti od mikroorganizama, pa joj je neophodna zaštita i u tom smislu. Neizostavni deo nege je čišćenje i toniziranje kože kako bi se pripremila za preparat koji se nanosi, da bi ga maksimalno apsorbovala i iskoristila.

U poslednjih nekoliko godina razvila se još jedna grana kozmetike, dermokozmetika. Ovi preparati moraju ispuniti stroge zahteve vezane za kvalitet. Pored toga što moraju imati bar jednu aktivnu komponentu koja prodire u ćelije kože i na tom nivou ispoljava svoje dejstvo, ovi preparati moraju biti izrađeni pod posebnim uslovima i sertifikovani određenim proizvodnim standardom. Pre puštanja ovih preparata u promet vrše se klinička ispitivanja na osetljivoj koži. Dermatolozi kod različitih problema na koži preporučuju ove preparate. Farmaceuti u apotekama Vam takodje mogu dati dobar savet i prepoznati neke od blažih problema na koži, i u skladu sa tim preporučiti odredjeni medicinski preparat. Paleta ovih preparata je sve šira, pa oni mogu biti namenjeni seboroičnoj, ozleđenoj, ekcematoznoj koži.

Treba znati da ova kozmetika ipak nije lekovita, i ako postoje ozbiljnije promene koje se ne povlače ni uz redovnu negu medicinskim preparatima, u tom slučaju treba potražiti savet lekara. On će uraditi određene analize i ustanoviti prirodu problema. Zatim će, ukoliko je potrebno, dati terapiju lekovitim preparatom, i preporučiti odgovarajću negu.