Nega stopala

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Stopala dolaze do izražaja čim krene vreme nošenja otvorene obuće. Pedikir se može raditi I u kućnim uslovima I veoma je koristan. Stopala treba potopiti u mlaku vodu (najbolje sa morskom soli) i držati ih desetak minuta.

Nakon toga ih treba blago protrljati peškirom, kako bi se skinuli zadebljali delovi kože. Pri tome treba paziti da se ne oštete novi, mladi slojevi. Nokte treba iseći ravno, kako bi se sprečilo urastanje, i blago ih isturpijati sa strane I odozgo kako se ne bi otvorio prostor za bakterijsku ili gljivičnu infekciju.

Ukoliko je nokat zadebljao ili je počeo da menja boju, treba se obratiti farmaceutu koji će preporučiti neki od preparata u odnosu na prirodu problema, ili Vas uputiti lekaru ukoliko je potrebno. Nega peta podrazumeva nanošenje masnih krema, koje sprečavaju isušivanje i pucanje kože. Pete trpe najveći pritisak težine našeg tela u uspravnom stavu.

Nepravilan hod, nošenje neadekvatne obuće, izlaganje temperaturnom stresu mogu biti uzroci za stvaranje zadebljanja više nego što je potrebno. Naslage se mogu ukloniti kamenom za pete ili specijalnim žiletima, pri čemu treba paziti da se ne ošteti nova, nežna koža koja je ispod orožalog sloja. Nakon toga treba naneti neku od krema formulisanih za ovu namenu.

Kreme za pete sadrže dosta masnih sastojaka, kako bi nahranile kožu. Često je prisutna urea koja sprečava isušivanje, salicilna kiselina, mlečna kiselina. Čak i najobičnija krema za univerzalnu namenu može lepo negovati stopala. Ukoliko nastanu ragade (rane na ispucalim petama) Vaš farmaceut će utvrditi da li treba otići dermatologu, ili će Vam preporučiti preparate kojima to možete da tretirate.

Rastvor kalijum permaganata I tropostotni hidrogen ovde imaju važnu ulogu pri dezinfekciji, a kreme sa nevenom I kantarionom posebno neguju ovakvu kožu. Dijabetičari treba da neguju svoju kožu I tretiraju je isključivo prema savetu lekara, jer dijabetesno stopalo može biti jedna od komplikacija ove bolesti.