Nega usta i zuba

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Lep osmeh je odraz zdravlja a beli zubi simbol čistoće i nege. Da bi se postigao blistav osmeh neophodna je pravilna ishrana, redovna higijena, pravilno pranje zuba, fluorizacija i korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Nega zuba počinje odmah po nicanju prvih zubića, dakle u prvoj godini života, specijalnim četkicama i pastama namenjenim bebama. Sticanje navike je važan preduslov za oralno zdravlje.

Redovna oralna higijena podrazumeva pranje zuba posle svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, kako bi se otklonili mikroorganizmi (pre svega bakterije i gljivice) koje , ukoliko se dovoljno dugo zadrže u ustima, mogu oštetiti zube i desni. Veoma je važan izbor četkice, paste za zube kao način pranja zuba. Pokrete treba praviti u smeru nicanja zuba, odnosno od desni ka vrhu. Četkice treba menjati svaka dva do tri meseca, jer se i na njima zadržavaju mikroorganizmi, a naročito posle infekcije.

Konac za zube i interdentalne četkice neophodni su za mesta koja su teško dostupna, a na kojima ostaju rezidue hrane. Veličinu četkice trebalo bi da odredi stomatolog koji će i objasniti njenu pravilnu upotrebu na osnovu kvaliteta zuba.

Jedan od problema savremenog sveta je i neprijatan zadah, koji može nastati usled bolesti desni, kao što su afte, ili bakterije u grlu. Gljivične infekcije često izazivaju neprijatan zadah. Pored terapije koju će odrediti lekar ili stomatolog, neophodna je i dezinfekcija usta. Na tržištu postoji veliki broj rastvora, sprejeva, oribleta kao i flastera za oralnu upotrebu koji se koriste kao dopuna terapiji kod bolesti desni. Rastvori su deo redovne oralne higijene i koriste se nakon jela, kao i u prilici kada nije dostupna četkica.

Zubni kamenac su naslage na površini zuba koje pre svega narušavaju izgled i prirodnu belinu, a nastaje taloženjem soli iz pljuvačke. Konzumiranje kafe i cigareta može takođe promeniti boju, pa se mnogi odlučuju za izbeljivanje, bilo kod stomatologa ili pomoću setova za izbeljivanje zuba koji se mogu naći u prodaji. Postoje i specijalne medicinske paste sa efektom izbeljivanja. Estetici lica doprinose samo zdravi i beli zubi, i kao takvi daju čoveku samopouzdanje i energiju.