Datum postavljanja: 26.07.2022

Ožiljci, problem koji je rešiv

Mirjana Stojčić, magistar farmacije
Piše Mirjana Stojčić, magistar farmacije
Apoteka 148, Bulevar Medijana 21, Niš

Ožiljci su tragovi našeg života, karakteristika koja nas podseća na uspomene, kao što je  trag  na kolenu ili laktu, usled pada sa bicikle ili tobogana kada smo bili mali. Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja nema makar jedan ožiljak kao podsetnik vremena. I dok neke od njih ponosno nosimo i pričamo anegdote o njima, druge pak vešto prekrivamo garderobom.

 

Šta su ožiljci?

 

Ožiljak je zajednički naziv za promenu koja nastaje usled zarastanja rane na koži, sluzokoži ili posle povrede nekog organ. Osnovna karakteristika ožiljka je da sadrži pretežno nefunkcionalno, vezivno tkivo. Formira se tokom 12 do 18 meseci i za to vreme menja boju, od jarkocrvene do sedefasto bele. Veličina ožiljka, njegova reljefnost, boja, tvrdoća i bolnost - zavise od mnogo činilaca. To je pre svega širina i dubina rane, zatim uzrok povređivanja, trajanje rane, opšte stanje bolesnika i lokalne karakteristike tkiva koja su bila pogođena povredom. Od velikog značaja je starosna dob pacijenta kao i specifična sklonost ka stvaranju ožiljaka. Od dubine povrede tkiva rane zavisi da li će na koži ostati manje ili više vidljiv ožiljak.

 

Koje vrste ožiljka postoje?

 

U zavisnosti od toga kako sazrevaju i kakvu formu poprimaju, ožiljci mogu biti:

  • prirodni linearani ožiljci (u ravni kože)
  • nepravilni: hipertrofični, atrofični i keloidni ožiljci

Nepravilni ožiljci nastaju usled većeg oštećenja tkiva ili abnormalnosti u procesu zarastanja rane, i predstavljaju problem.

        Prirodni oziljci u ravni kože mogu biti:

Linearni – nastaju posle operacije

Široki - na velikoj površini, nastaju posle opekotina

Glatki - u ravni kože, nastaju posle površnih opekotina

Reljefni - neravne površine, nastaju posle dubokih opekotina

       Nepravilni ožiljci mogu biti:

Atrofični – ožiljci od akni ili strija

Hipertrofični – to su ožiljci crvene do ljubičaste boje, iznad ravni kože

Keloidni ožiljci – genetika određuje da li će se na koži pojaviti keloidni ožiljci i javljaju se kod 4% do 5% opšte populacije, a najčešće se formiraju na grudima, ramenima i leđima.

Veliki problem predstavljaju ožiljci od akni. Javljaju se kod mlađe populacije i ako se ne leče mogu napraviti vidne probleme na koži lica. Akne se javljaju u odraslom dobu pa ukoliko osoba ima problema sa nečistom kožom lica, grudi ili leđa zlatno pravilo je da se  akne ne istiskuju, da ne bi došlo do još većeg oštećenja. Ožiljak od akni se razlikuje od ostatka kože po tome kako izgleda i kako se ponaša.

Atrofični ožiljak:

             

              Udubljenje na koži koje može proisteći iz kožnih oboljenja (boginja) ili akni, strije.  Atrofičan ili ulegnuti ožiljak nastaje kada ožiljno tkivo prekrije ranu, ali se ne proizvede  dovoljno tkiva da se potpuno popuni oštećena oblast kože. Nastaje zbog gubitka dubljih struktura kože.

Hipertrofični ožiljak:

 

Čvrst, podignut, ružičast ožiljak koji ostaje u okviru početne oblasti rane, može da izbledi vremenom. Nastaje u periodu od nekoliko nedelja nakon operacije, povrede ili opekotine. Razvija se u granicama površine rane. Obično je crvene boje, zadebljao, izdignut iznad površine kože. Mogu biti bolni ili praćeni svrabom. Često se pojavljuju na prevojima i naborima kože.

Keloidni ožiljak:

 

Čvrst, podignut, crvenkasto-ljubičast ožiljak koji prevazilazi početnu oblast rane i širi se tokom vremena. Mogu se pojaviti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali se češće razvijaju kod mlađih osoba i osoba sa tamnijim tenom. Ožiljno tkivo se formira van granica površine rane, obično je zadebljalo, zaobljeno, grozdasto. Mogu se javiti nekoliko meseci nakon povrede i mogu se pogoršati tokom trudnoće.

Terapija ožiljaka

            Kad su ožiljci u pitanju, u potpunosti važi pravilo: “Bolje sprečiti nego lečiti”. Svaki ožiljak treba tretirati odmah posle procesa zarastanja, odnosno vađenja konaca. Terapija ožiljaka je najdelotvornija kad se primeni odmah posle zarastanja, a potrebno je da traje godinu dana. Pravilno tretiranje ožiljaka se zasniva na redovnom, svakodnevnom nanošenju određenih krema, gelova ili silikonskih obloga. To zahteva da tom tretmanu posvetimo odredjeno vreme svakoga dana bez obzira da li imamo tegobe ili ne. Moderno doba u kome živimo nameće nam obaveze, tako da brigu o nama samima  ostavljamo za kraj dana. A kad nas umor savlada, na svoj ožiljak lako zaboravimo. Tegobe nastaju kasnije kad je tretman težak i neizvestan.

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata u cilju lečenja ožiljaka u vidu gelova, krema, silikonskih obloga, pločica. Izvesna istraživanja pokazuju pozitivno dejstvo svakog od njih. Iskustva ukazuju da se najbolji efekat postiže kombinovanjem više metoda. Osim pomenutih lokalnih sredstava, često u terapiju treba uvrstiti masažu ožiljka, kompresivnu terapiju, terapiju laserom i intralezionu primenu kortiko preparata.

Takodje postoji niz prirodnih sastojaka  koji imaju regenerativne moći i koje mogu pomoći da se ublaže ili potpuno uklone ožiljci.

Aloe vera – Gel aloe vere je snažan izvor vitamina koji pomaže koži da ozdravi i ujedno izbeljuje ožiljke

Krastavac – krastavac je vrlo popularan u tretmanu ožiljaka od akni. On odlično hidrira lice i ima A i C vitamnine kao i magnezijum - Mg koji su odlični za kožu

Vitamin E – Ovaj vitamin je odlično hidratantno sredstvo

Pravilna ishrana i unos dosta tečnosti – Preporuka je da se pije puno vode i da se hrani uravnoteženo, sa puno svežeg povrća i voća. Iako zdrava ishrana i hidriranost organizma neće učiniti da ožiljci od akni nestanu, omogući će organizmu da funkcioniše normalno i samim tim pomogne koži da se sama izleči.

Ši puter –  sjajan način da se koža zaštiti od spoljnih uticaja, da bude meka i obogaćena masnim kiselinama sa vitaminom A koji pomažu oporavku kože.

Pantenol ima to svojstvo da omekša kožu i olakša joj regeneraciju. To mu omogućava i dejstvo na ožiljke od akni, ali zapravo je pantenol bolji za negu suve kože i hidrataciju. Svakako je jedna od onih krema koje treba imati u svojoj kućnoj apoteci, ali možda kao pomoć nekim dobrim sredstvima protiv akni i ožiljaka od bubuljica.

Alantoin  je sastojak preparata za tretman ožiljka koji deluje na mnogo nivoa, antiseptik, antibiotik i regenerator ćelija kože. Mnogi dobri preparati za lice sadrže upravo alantoin koji sprečava pojavu i razvoj akni, a pomaže koži da lakše zaraste i pravilno formira mladu kožu sprečavajući ožiljke od akni.

Silikonske pločice pružaju jedinstvenu kombinaciju nevidljivosti, fleksibilnosti i prijanjanja. Silikon smanjuje hipertrofične ožiljke i keloide, dok transparentnost nudi minimalnu vidljivost samih pločica. Što su silikonske pločice tanje one bolje prijanjaju na ožiljak, efektnije su i fleksibilnije.

Adekvatna nega, ishrana i briga o svom zdravlju su od krucijalne važnosti za zdravo telo i kožu. Ožiljci se danas mogu uspešno ukloniti zahvaljujući modernoj medicini i populranim tretmanima.

        U svim našim apotekama,  Lilly farmaceuti će Vam svojim savetima pomoći u odabiru adekvatnog preparata za tretman Vašeg ožiljka, na Vama je da budete istrajni i dosledni, kako biste uspešno rešili