Obična prehlada

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Prehlada predstavlja virusnu infekciju koja zahvata gornje respiratorne puteve (nosnu sluznicu, sinuse, ždrelo, grkljan, dušnik). Često se javlja sa naglim zahladjenjima, pri padu temperature. Prehlade se na nasim prostorima javljaju od kraja avgusta, pa sve do aprila, dakle u vecem delu godine. Procenjuje se da zdrava odrasla osoba oboli od prehlade dva do tri puta godišnje, a deca čak 6 do 12 puta godišnje. Što se više vremena provodi u zatvorenom prostoru (kancelarije, škole, gradski prevoz) veća je verovatnoća širenja virusa sa jedne osobe na drugu.

Virus lakše ulazi u organizam osobe ako postoji pad imuniteta. Pad imuniteta može biti izazvan nekim hroničnim oboljenjem, neprikladnim odevanjem, naglim izlaskom na hladno iz zagrejane prostorije, stresom, lošim načinom ishrane I brojnim drugim situacijama. Posebno su krhka deca čiji imunitet jos uvek nije potpuno razvijen.

Simptomi traju oko nedelju dana, počinju bezbojnim sekretom iz nosa, bolom u grlu, kijanjem, suvim kašljem koji nakon nekoliko dana može postati produktivan. Telesna temperatura najčešće nije povišena, ili je povišena veoma malo (za razliku od gripa koji daje veoma visoku temperaturu). Važno je znati da alergija na polen može davati identične simptome (bez povišene temperature), a moze biti i udružena sa prehladom pa je nekad teško razlikovati ih. Kao komplikacija se može javiti bakterijska infekcija, pa ukoliko se simptomi ne smanjuju 4 do 5 dana treba se javiti lekaru.

Lečenje se svodi na otklanjanje simptoma, snižavanje temperature ukoliko je potrebno i jacanje imuniteta. Vitamini (naročito vitamin C) mogu pomoći organizmu u odbrani, kao i preparati na bazi propolisa, echinacae, selena i cinka. Za dugoročno jačanje imuniteta preporučuje se ulje ajkuline jetre, aronija, noni,aloja, preparati na bazi gljiva. U apotekama se mogu naći i sirupi na biljnoj bazi (jagorčevina, bršljan, timijan) koji mogu da olaksaju iskasljavanje Ili spreče suvi kasalj (beli slez). Svakako se treba posavetovati sa farmaceutom.