Održavanje kože u zimskom periodu

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Koliko god voleli zimu, ne možemo poreći da vetar i hladan vazduh isušuju našu kožu. Kako bismo je održali mekom i glatkom, neophodna nam je dodatna nega tokom narednih meseci. Inače, koža može postati dehidrirana i iritirana, a ukoliko se ne odreaguje na vreme ona postaje crvena, ispucala i hrapava. Ukoliko već postoji neki tip dermatitisa, psorijaze ili ekcema, stanje se može pogoršati. Kapilari postaju izraženiji.

Kreme koje se koriste zimi treba da budu bogatije uljima, tj. da imaju veći procenat masnih podloga od onih koje koristimo leti. Dobro je da budu obogaćene i vitaminima i mineralima. Ovakvi preparati stvaraju zaštitni film na koži i ne dozvoljavaju vetru da lako prodre do njene površine. One ujedno obezbeđuju epitelnim ćelijama ureu, glicerol, alfa hidroksi kiseline. Sve ove komponente omogućuju da koža bude hidrirana i nahranjena. Kreme treba nanositi na kožu više puta dnevno, a naročito pre izlaska na hladan vazduh. Peporučujemo VZK intenzivnu hidratantnu kremu sa visokom koncentracijom antioksidanasa (retinol, tokoferol), plemenitim uljima (jojoba, slatki badem, žuti noćurak), voćnim kiselinama (alfa-hidroski), pantenolom, hidratantnim kompleksom sa produženim dejstvom i gelirajućim agensom prirodnog porekla (šećerna trska).

Za čišćenje kože u zimskom periodu ne treba nikako koristiti tonike na bazi alkohola, niti oštre pilinge. Ne treba je prati previše vrućom vodom jer ona dodatno isušuje. Vodu treba unositi i iznutra, tako što ćete piti dosta tečnosti. Za čišćenje lica preporučujemo VZK mleko na bazi blagih (nejonogenih!) površinskih materija i visoko prečišćenim uljima mineralnog porekla.

Koža ruku je tanja i osetljivija nego na drugim delovima tela, i češće je izložena mehaničkom i hemijskom stresu, pa je samim tim i osetljivija zimi. Za pranje ruku ne treba koristiti previše bazne sapune, i treba je zaštititi rukavicama od hemijskih deterdženata, kao i od vetra. Treba je mazati kremom za ruke više puta dnevno (posle svakog pranja), preporučujemo VZK kremu za ruke sa 3% uree.

Sluzokoža je još osetljivija od kože, mnogo je nežnija i tanja. Zbog toga su usne zimi sklone pucanju. Za negu i zaštitu usana preporučujemo VZK balzam za usne,formulisan na bazi voskova prirodnog porekla, plemenitih ulja i antioksidantnog kompleksa (retinol,tokoferol).