Datum postavljanja: 12.11.2021

Opadanje, proređivanje i gubitak kose

Iris Šovljanski, magistar farmacije
Piše Iris Šovljanski, magistar farmacije
Apoteka 146, Bulevar Cara Lazara 110, Novi Sad

Kosa je jedno od glavnih obeležja čoveka. Svi folikuli dlake (oko 5 miliona) na telu formiraju se do 22. nedelje trudnoće, te se beba rodi sa svim folikulima koje će ikada imati.  Na glavi čovek ima oko 100000 folikula. Ova brojka može da varira od osobe do osobe u zavisnosti od pola, starosti, genetskog nasleđa i drugih faktora.

Opadanje kose je problem koji pogađa veliki broj muškaraca i žena. Čak 50% muškaraca i oko 40% žena bar jednom u toku života doživi ovo neprijatno iskustvo. Neretko te osobe postaju uznemirene, neprijatno se osećaju u društvu drugih ljudi, samopouzdanje im opada. Možemo zaključiti da opadanje kose ima negativan uticaj na emocionalno zdravlje čoveka.

Kako izgleda dlaka i odakle ona raste?

Kosa raste iz korena dlake koja se nalazi u folikulu (folikul možemo zamisliti kao jedan "džep" u koži). Hranljive materije koren dlake dobija iz krvnih sudova kroz dermalu papilu koja se nalazi na dnu folikula. Folikul poseduje i receptore za DHT - dihidrotestosteron. Ono je bitno iz razloga što je DHT uzročnik jednog vida gubitka kose, tzv. androgene ćelavosti.  Dlaka u toku svog rasta prolazi pored lojne žlezde koja luči mast (sebum) i izbija na površinu. Dlaka je i pod uticajem rada jednog malog mišića (musculus arrector pili) koji omogućuje da se naježimo. Kada izbije na površinu, dlaka nema dalje biološku aktivnost, dakle ona je mrtva. Iz tog razloga ne boli kada se šiša.

Kosa prilikom rasta prolazi kroz faze rasta:

  • Anagena faza ili aktivna faza je faza u kojoj dlaka raste. Najduža je od faza rasta, traje od 2 do 6 godina. Od nje zavisi dužina kose. 90% folikula je u anagenoj fazi. Smatra se kosa može da raste oko 1cm mesečno.
  • Katagena faza je faza u kojoj dlaka prestaje sa rastom, traje od 4-6 nedelja. U ovoj fazi se nalazi otprilike 1% folikula. Dolazi do odvajanja folikula od dermalne papile koja je hrani, folikul se skraćuje i povlači se prema površini kože.
  • Telogena faza je faza mirovanja koja traje 5-6 nedelja. U ovoj fazi se nalazi 10-15% dlaka. U toku ove faze dlaka ne ispada već ostaje pričvršćena za folikul sve dok je nova dlaka koja raste ne izgura. Završetkom telogene počinje ponovo anagena faza, folikul dlake se spaja sa dermalnom papilom koja je ishranjuje.

Dnevno u proseku čovek gubi 50-100 dlaka i ono se smatra normalnim gubitkom kose prilikom češljanja, pranja kose, stilizovanja kose. Sve iznad te količine se smatra pojačanim opadanjem, proređivanjem ili gubitkom kose.

Koji su uzroci opadanja, proređivanja i gubitka kose?

Ukoliko se anagena faza rasta dlake skrati, folikuli proizvode manje, tanje, slabije i manje vidljive dlake, što dovodi do proređivanja kose. Kada folikul prestane da formira dlaku dolazi do gubitka kose. Nekada se smatralo da gubitak kose pogađa samo stariju populaciju, međutim ona može zadesiti i tinejdžere i mlade ljude u dvadesetim godinama života.

Nasledni gubitak kose (genetski predodređen) je jedan od najčešćeg vida proređivanja i gubitka kose kako kod muškaraca tako i kod žena. Tu govorimo o tzv. androgenoj alopeciji. Kod androgene alopecije postoji genetski predodređena osetljivost folikula dlaka na androgene, tj muške polne hormone, kao što je npr.dihidrotestosteron (DHT). Muški polni hormoni su zastupljeni i kod žena u minimalnim količinama. Vezivanje DHT za folikule dlaka uzrokuje da se njihova veličina smanji i da polako izgube svoju funkciju formiranja dlaka. Nivoi muških polnih hormona u organizmu ne moraju biti povišeni da bi izazvali opadanje i gubitak kose. Ukoliko postoji povećana osetljivost folikula na DHT i normalni, fiziološki nivoi hormona DHT mogu izazvati gubitak kose. Kod muškaraca nasledni gubitak kose neretko dovodi do potpune ćelavosti dok kod žena to nije slučaj.

Različita stanja koja izazivaju disbalans hormona u organizmu, kao što su trudnoća ili period nakon porođaja, period dojenja, upotreba oralnih kontraceptiva, sindrom policističnih jajnika kod žena mogu rezultovati pojačanim opadanjem kose. Takođe opadanje kose može biti znak problema u funkciji tireoidne žlezde (štitna žlezda).

Dugotrajni stres i pušenje mogu oslabiti funkciju folikula tako da ona ne vrši adekvatno svoju funkciju. Takođe preterana i teška fizička aktivnost može dovesti do opadanja kose.

Do gubitka kose može doći usled ozbiljnih infekcija, operacija, trauma. Dejstvo pojedinih lekova (antidepresivi, antipsihotici, antiepileptici, citostatici, oralni kontraceptivi, antikoagulansi,...) i terapijske procedure  (hemoterapija, radioterapija) mogu dovesti do gubitka kose. Ovaj vid gubitka kose je najčešće reverzibilan, nakon prestanka uzimanja preparata se vraća funkcija folikula.

Jedan od značajnih faktora koja utiče na kvalitet kose je i zdrava i  izbalansirana raznovrsna ishrana. Razne redukcione dijete, sa smanjenim unosom proteina i  drugih nutrijenata, neadekvatna i neredovna ishrana, unos samo određenih vrsta namirnica može takođe biti uzrok gubitka kose.

Neadekvatna nega kose, upotreba agresivnih kozmetičkih preparata za pranje, farbanje ili oblikovanje kose mogu oštetiti folikul dlake. Takođe previsoka temperatura prilikom sušenja i oblikovanja kose može dovesti do oštećenja.

Šta možemo da učinimo za našu kosu?

  • Ishrana: Adekvatan unos proteina je ključni faktor za zdravu kosu. Konzumiranje namirnica bogatih proteinima, kao što su jaja, piletina, teletina, mahunarke, soja i mlečni proizvodi, je esencijalno kako za zdravlje tako za i za rast kose. Omega-3 masne kiseline, koje se mogu naći u ribljem ulju, čia semenu, orašastim plodovima su takođe bitne za pravilnu ishranu kose. Osim navedenih namirnica bitan je adekvatan unos cinka, selena, gvožđa, bakra, vitamina D. Biotin ili vitamin H ili vitamin B7 je neophodan za dravlje kože, kose i noktiju. Izvori biotina su pivski kvasac, bubrezi, jetra, banane, celo zrno pšenice i pirinča.
  • Unos suplemenata: Suplementi služe kako bi olakšali čoveku da pokrije dnevne potrebe za određenim nutrijentima koje ishranom ne može u dovoljnim količinama da unese u organizam. Naravno oni nisu zamena za raznovrsnu ishranu ali mogu pomoći u stanjima kada su potrebe organizma povećane za određenim nutrijentima, vitaminima, mineralima, oligoelemntima, aminokiselinama,... Takav proizvod je Pharmacy Beauty Skin, Hair & Nails kapsule, formulacija koja sadrži aminokiseline koji predstavljaju gradivne elemente keratina, glavnog proteina kose, kože i noktiju. Ona jača njihovu strukturu i daje elastičnost i sjaj. Sadrži bakar, selen, biotin i vitamine B2, B3, B5, B6, B9 i vitamine C koji imaju značajnu ulogu u sintezi kolagena. Sledeći proizvod u nizu je Pharmacy Beauty Shine Collagen prašak koji jača strukturu kose i noktiju a sem toga povoljno utiče i na kožu čineči je elastičnom, sjajnom i glatkom. Ovaj proizvod je bogat izvor kolagena i biotina, vitamina C.

  • Pravilna nega kose: Izbor proizvoda za svakodnevnu negu kose je od presudnog značaja za zdravlje kose. Kada birate šampon trudite se da izaberete blag prirodan šampon bez sulfata koji ne narušava mikrobiom (bakterije čije je stanište koža glave i koje su tu da očuvaju zdravlje kože glave i spreče razmnožavanje nepoželjnih bakterija i gljivica koje prouzrokuju probleme poput peruti). Birajte šampone koje sardže ricinusovo ulje, arniku, ekstrakte ruzmarina i belog luka, kofein, ... Osim šampona možete koristiti i losione koji se primenjuju lokalno na koži glave i ne ispiraju se. Takav je losion sa 2% minoksidila (Lilly Galenska Minoksidil 2%), koji ubrzava cirkulaciju krvi na mestu primene te se poboljšava ishrana folikula. Prilikom sušenja kose udaljite fen od glave. Kad god je moguće sušite kosu na prirodan način. Proredite upotrebu figara i pegle za kosu. Kad god je moguće izbegavajte vezivanje kose gumicom, uzmite šnalu i vežite kosu u laganiju punđu.
  • Istrajnost: Budite strpljivi, nijedan preparat ne može za mesec dana da vam napravi bujnu kosu. Treba nekoliko meseci dok kosa počne ponovo da raste i postane gušća i sjajna. Ali kad primetite da je opadanje kose manje u odnosu na prethodni period tada ste već na dobrom putu da ostvarite lepe rezultate.

Lilly apoteke nude širok asortiman preparata za negu I jačanje kose. Naši farmaceuti će Vam dati savet i predložiti preparate koje bi odgovarale Vašim potrebama.